Početna Gradske teme Novi RTG za Dom zdravllja

Novi RTG za Dom zdravllja

dom-zdravlja-ns-rentgen-

Danas je svečano pušten u rad RTG aparat u Domu zdravlja, za koji je Grad obezbedio 14 miliona dinara iz budžeta. “Ovo je deo ciklusa ulaganja u opremanje Doma zdravlja u Novom Sadu, a ovog puta je u pitanju najsavremeniji RTG aparat u ambulanti na Limanu, posle dva nova aparata iste namene koji su u prethodnom periodu instalirani u ambulantama na Novom naselju i u ambulanti ‘Jovan Jovanović Zmaj’ u Ulici Zmaj Ognjena Vuka”, kaže gradonačelnik Miloš Vučević.

Član Gradskog veća za zdravstvo Zoltan Horvat rekao je da će ovaj aparat značajno ubrzati rad. “Mnogo više pacijenata može se snimiti, a snimci su daleko kvalitetniji, mogu se obrađivati na licu mesta i nema više slika, tako da je ušteda u filmovima, razvijaču i fiksiru znatna. Čeka nas dalje usavršavanje vezano za postojeće sisteme uređaja za razmenu podataka, prvenstveno sa drugim zdravstvenim ustanovama, zatim sa doktorima koji su i poslali pacijente na snimanje, a radiće se i na jednom novom sistemu gde će doktori moći da dođu do snimka preko mobilnog telefona”, rekao je Horvat i najavio da će do sada korišćeni RTG aparti u Domu zdravlja na Limanu biti predati kao poklon zdravstvenim ustanovama u Gračanici i Republici Srpskoj, jer iako su tehnološki manje razvijeni, nisu za otpis, a građanima u tim sredinama su neophodni.

Novi, digitalni RTG aparat daje bolji kvalitet slike, manja je doza zračenja, prilagođen je i za osobe sa posebnim potrebama, postoji mogućnost korigovanja snimaka i mogućnost snimanja više regija istovremeno. Grad je tokom godine, osim ovog, za potrebe Doma zdravlja obezbedio i dva univerzalna digitalna aparata za radiografiju sa digitalnom akvizicijom slike, flet panelom i motorizovanim kretanjem koji se nalaze u ambulanti na Novom naselju i ambulanti “Jovan Jovanović Zmaj”.

Autor i foto: 021.rs

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here