Početna Sport Letnji raspust ispunjen časovima skejtbordinga!

Letnji raspust ispunjen časovima skejtbordinga!

0

Predrag

Skejtbording je sedamdesetih nastao u južnoj Kaliforniji, a na njega je snažan uticaj imala surf kultura. Elementi surfovanja su prenešeni na ovaj ekstremni sport koji je pun atraktivnih trikova, i oni koji prate takmičenja ove discipline najviše ga vole zbog trikova i veština koje skejborderi izvode tokom vožnje skejta.

skejt

U cilju promocije aktivno provedenog letnjeg raspursta organizovana je prva besplatna škola skejtbordinga za početnike u Limanskom parku u trajanju od dva meseca. Prvi časovi su počeli u junu, a u planu je da časovi traju do kraja jula.

skejt3

Među zainteresovanim mališanima pored dečaka na časove dolaze i devojčice. Naši najmlađi Novosađani su odlučili da svoj raspust provode napolju na otvorenom, desi se i poneki pad ali bitan je motiv da se nauči nešto novo, a sve to kroz zabavu. Pored toga što su časovi besplatni, deci je obezbeđena i oprema za ovu aktivnost štitnici i skej za vožnju.

skejt2

U tadašnjoj Jugoslaviji 1985. godine skejtbording je zaživeo i kod nas. Za učenje prvih skejt koraka u letnjoj školici zadužen je Predrag Marcikić, profesor fizičkog vaspitanja i jedan od prvih novosadskih skejtera, koji je svoje prve korake započeo pre 35 godina.

Ideja se javila prošle godine kada sam u toku aktivnog raspusta deci organizovao vreme u učenju prvih koraka skejta, video sam da im se to svidelo nakon čega je osnovana ovo škola skejta. Želimo da prenesemo ljubav prema ovom sportu i mlađoj deci i da im ukažemo na mogućnost da skejt ne mora biti samo profesionalni sport nego i vid rekreacije, kao i efikasno prevozno sredstvo u saobraćaju.
U školici ovog leta se uče osnove ovog uličnog ekstremnog sporta stajanje na skejtu, odgurivanje, spuštanje niz jednu od postavljenih sprava, ravnoteža i koordinacija koja je osnova, kao i kretnja.
Kod dece je uvek akcenat stavljen na pravilnom rastu i razvoju, zato je važno da svoje slobodno vreme ispune nekom od fizičkih aktivnosti, a ovo leto biće u znaku ektremnog sporta, skejtbordinga!

skejt1

Autor: Ljiljana Kozarev, NsHronika.rs