Početna Gradske teme Novi Sad će investitorima naplaćivati po 2.000.000 dinara za svako nesagrađeno parking...

Novi Sad će investitorima naplaćivati po 2.000.000 dinara za svako nesagrađeno parking mesto

Novosadska vlast je donela odluku da poveća nadoknadu investitorima koji ne obezbede dovoljno parking mesta prilikom izgradnje stambenih i poslovnih objekata sa 200.000 dinara na 2.000.000 dinara.

Predlog izmene Odluke o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta ide na Skupštinu grada u utorak i očekuje se da ga vladajuća većina usvoji bez problema.

U predlogu odluke se navodi da ukoliko investitor objekta pre dobijanja građevinske dozvole u projektu za građevinsku dozvolu ne predvidi potreban broj parking mesta, odnosno garažnih mesta na građevinskoj parceli na kojoj se gradi objekat, dužan je da plati doprinos za svako neobezbeđeno parking, odnosno garažno mesto, u iznosu od 2.000.000 dinara. U obrazloženju se kaže da se ove izmene donose jer se u Novom Sadu povećava broj automobila i pojedini investitori zanemaruju obavezu da obezbede parking ili garažna mesta na svakih 70 kvadrata. Grad očekuje da će povećanje iznosa uticati na investitore da grade dovoljan broj mesta za parkiranje vozila.

Gradonačelnik Miloš Vućević je najavio donošenje ove odluke i očekuje da bude više parkinga koje grade investitori.

– Sada ako neko ne bude hteo da napravi parking mesto platiće 2.000.000 dinara, pa ako tako negde ne sagradi 10 parking mesta u budžet će se sliti 20 miliona dinara. Taj novac će onda Novi Sad moči da upotrebi da sagradi i uredi parkirališta – naveo je Vučević.

Podsetimo da su odbornici pre četiri godine usvojili izmene i dopune ove odluke, po kojima su obaveze plaćanja ovog doprinosa za svako neobezbeđeno parking mesto oslobođeni investitori koji grade objekat koji zauzima čitavu građevinsku parcelu, odnosno ako planska dokumentacija ni ne predviđa parking što je deo javnosti ocenio kao davanje povlastica investitorima.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay