Početna Gradske teme Novosađani masovno tuže “Informatiku”

Novosađani masovno tuže “Informatiku”

novosadjani tuze informatiku

Udruženje za zaštitu potrošača “Prosperitet” iz Novog Sada u ime građana svakodnevno tuži JKP “Informatiku” zbog nezakonitih zateznih kamata. Radomir Ćirilović iz “Prosperiteta” kaže da se udruženju dnevno javi i do 30 Novosađana koji žele da tuže “Informatiku”.

“‘Informatika’ kardinalno krši zakon o zateznoj kamati. Osim osnovnog duga, potrošaču se zaračunavaju troškovi postupka koji idu ‘Informatici’, a iznose 4.600 dinara. Takođe, zaračunava se i predlog za izvršenje koji sastavlja ‘Informatika’, a samo pečat advokata na već napravljen predlog košta građane još 6.000 dinara”, navodi Ćirilović.

Građani takođe plaćaju i sudskog izvršitelja koji svoje usluge naplaćuje 6.000 dinara.

On podseća i na nezakonit način obračunavanja zatezne kamate, komfornom metodom, odnosno računanjem kamate na kamatu.

“U svakom slučaju koji je stigao kod nas zatezna kamata obračunavana je na način koji je Ustavni sud proglasio neustavnim i nezakonitim još 2012. Oni računaju kamatu na kamatu svakog meseca, unose je u tabelarni pregled računa i na nedozvoljen način pripisuju glavnom dugu”, objašnjava Ćirilović, ističući da je ovo tek početak borbe.

Našoj redakciji mesecima su se javljali građani čiji su dugovi uvećani i do tri puta zbog usluga advokata, izvršitelja i kamata.

“Dug koji sam napravio 2012. bio je 50.000 dinara, a sada me košta 174.000 dinara. Svestan sam da sam ostao dužan, ali ko može da im plati tri puta više para?”, kaže Novosađanin Milan Čubrilo.
On dodaje i da mu nisu dali da vidi obračun kamate, iako je to u više navrata tražio.

“Procenjujemo da je oko 50.000 ovakvih slučajeva, i s obzirom na to da ovo sve radimo besplatno, svi oštećeni mogu da nam se jave, a mi ćemo u njihovo ime tužiti ‘Informatiku'”, ističe Ćirilović.

“Informatika” je, kako navodi Ćirilović, 2013. od Novosađana naplatila čak 440 miliona dinara na ime zatezne kamate. Dalji podaci su nedostupni jer je “Informatika” među preduzećima koja svoj izveštaj o poslovanju nisu dostavila Skupštini grada.

Državni revizor je krajem 2014. utvrdio da je zatezna kamata koju je “Informatika” obračunavala nezakonita. U izveštaju ove institucije takođe se navodi i da advokati koje JKP “Informatika” angažovala nisu sastavljali predloge, te se po tom osnovu potrošačima nije smela naplaćivati ova usluga. Iz “Informatike” su nekoliko puta zvanično saopštili da se kamata dužnicima ovog preduzeća zaračunava u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

Autor i foto: Blic