Početna Gradske teme Novosađani u sredu puštaju balone podrške u čast dece obolele od raka

Novosađani u sredu puštaju balone podrške u čast dece obolele od raka

0

Novosađani će u sredu, 15. februara, na Trgu slobode, u čast dece koja vode bitku protiv raka i one dece koje su tu bitku izgubila, pustiti u vazduh na stotine balona podrške.

Svetski dan dece obolele od raka obeležava se istovremeno u 40 gradova u Srbiji, a u organizaciji Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka NURDOR. Udruženje svake godine obeležava dan koji celokupno društvo podseća na muku kroz koju prolaze najmlađi građani Srbije, a kako za 021 kaže koordinatorka novosadskog odeljenja Nurdora Joland Korora, ove godine je bitka za decu posebno značajna zbog izgradnje novog onkološkog odeljenja u Nišu, koja je u toku.

“Novosađanima će u pružanju podrške obolelim mališanima ove srede pomoći brojne poznate ličnosti, hor Gimnazije ‘Isidora Sekulić’, kao i sportisti, a posebno nas raduje što će nam ekipa Državnog posla pomoći u izvođenju jednog interesantnog skeča. S obzirom na to da je sreda neradni dan, pozivamo građane da se u što većem broju odazovu i provedu sa nama dva sata, a ako žele da podrže izgradnju hemato-onkološkog odeljenja u Nišu, mogu to učiniti kupovinom promotivnog materijala ili slanjem SMS poruke na 1150, u vrednosti od 100 dinara”, pojašnjava Korora za 021.

Obeležavanje Svetskog dana dece obolele od raka počinje u 12, a završava se u 14 časova.

Podsetimo da se sa rakom u Novom Sadu trenutno bori više od 10 mališana. Deca iz cele Vojvodine koja se leče u Dečijoj bolnici u Novom Sadu borave sa svojim porodicama u Roditeljskoj kući u Petrovaradinu – svakog jutra, sanitetsko vozilo dođe u Petrovaradin po decu, odveze ih na analize, a potom vrati kući. U njoj roditelji mogu deci da kuvaju, druže se s njima, a i mališani se međusobno poznaju i druže. U ovoj kući smo nedavno popričali sa majkom jedne hrabre devojčice koja je bori sa ovom, trenutno najprisutnijom, bolešću današnjice.

“Samo saznanje da je Iva bolesna značilo je da nam je život u trenutku stao. Prvo ti kroz glavu prolaze najcrnje misli, krajnji ishod, ružne slike. Kroz tebe prođe hladna jeza i nisi u stanju ni o čemu drugome da misliš. I taman prihvatiš situaciju takvu kakva je, kreneš dalje, boriš se, bude poboljšanja i u tom trenutku te nešto slomi – nove loše vesti, korak nazad, komplikacije, nuspojave”, podelila je svoju priču Snežana, majka male Ive iz Subotice.

Autor: Gorica Nikolin
Foto: Nurdor Srbija / Facebook