Početna Gradske teme Novosađanima sve više potrebna medicinska pomagala

Novosađanima sve više potrebna medicinska pomagala

Novosađanima su sve više potrebna medicinska pomagala, pokazuju podaci Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

U prvoj polovini u Novom Sadu izdato je 1,7 miliona pomagala, što je za 300.000 više u odnosu na isti period prošle godine. Vrednost izdatih medicinskih pomagala u šest meseci 2017. godine iznosi gotovo 122 miliona dinara, što je 7,5 odsto u odnosu na ukupan iznos fakturisanih sredstava za celu Srbiju.

Po broju izdvojenih sredstava za pomagala Novi Sad se nalazi na drugom mestu, iza Beograda na koji odlazi petina ukupnog iznosa.

U odnosu na ukupan iznos fakturisanih pomagala u periodu od 01.01.2017. – 30.06.2017. godine filijala Beograd učestvuje sa 20,3 procenata, a zatim slede Novi Sad sa 7,5 odsto, Niš sa 5,6 i Kragujevac sa pet odsto. Od ostalih filijala po iznosu fakturisanih pomagala izdvajaju se Pančevo sa 4,8 odsto, Užice sa četiri, Sremska Mitrovica i Šabac 3,8, Čačak i Kruševac 3,3 odsto“, navode u RFZO.

Po Zakonu o zdravstvenom osiguranju osiguranicima su obezbeđenja medicinsko-tehnička pomagala koja se koriste za zamenu izgubljenih delova tela, odnosno za omogućavanje oslonca, sprečavanja nastanka deformiteta ili korigovanje postojećih.

Nije se samo u Novom Sadu pojavila potreba za većim brojem pomagala nego lane. Isti slučaj je i kada se posmatra situacija na nivou cele Srbije.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija Pixabay