Početna Gradske teme Novosadske demokrate traže da se sačuva zelenilo u parkiću zbog kog su...

Novosadske demokrate traže da se sačuva zelenilo u parkiću zbog kog su građani protestovali

0

Predsednik novosadskog odbora Demokratske stranke prof. dr Veljko Krstonošić pozvao je gradsku vlast da, kako se navodi, odustane od plana da uništi zelenu površinu na raskrsnici Futoške i Ulice braće Ribnikar.

U pitanju je parcela koja je u fokusu Novosađana bila 2017. godine, kada je otkriveno da Uprava za građevinsko zemljište i investicije planira da proda zelenu površinu, prekoputa kasarne “Arčibald Rajs”, a na kojem bi se verovatno proširila pumpa.

Tada su građani reagovali i organizovali proteste i potpisivanje peticije protiv plana, što je rezultatiralo time da gradonačelnik Miloš Vučević zatraži od Uprave otkazivanje prodaje.

Demokrate se sada ponovo oglašavaju, jer je, kako navode, na Veliki petak posečen jedan od poslednjih platana na tom mestu, te smatraju da je taj dan odabran kako bi seča prošla što manje zapaženo.

“Što ponovo pokazuje kako postoji svesna namera da se zelenilo postepeno uništi i parcela dobije drugu namenu. Budući da je reč bukvalno o poslednjoj zelenoj površini u tom delu Grbavice, od suštinskog i simboličkog značaja je da se ta površina sačuva i uredi, pa i proširi na susednu parcelu na kojoj se nalazi benzinska pumpa u vlasništvu Naftne industrije Srbije (NIS)”, navode demokrate.

Krstonošić je pozvao gradsku vlast da započne pregovore sa NIS-om o izmeštanju benzinske pumpe, kako bi se obezbedio prostor za manji park koji je potreban ovom delu grada.

“Demokratska stranka će pozvati ljude koji žive u tom kraju na zajedničku akciju kako bismo sprečili seču preostalih stabala, ali i predložili realno rešenje problema. Na Grbavici je u poslednjih dvadesetak godina porušeno stotine i stotine porodičnih kuća i u divljoj urbanizaciji izgrađeno ko zna koliko stambenih višespratnica, a nekadašnja dvorišta i bašte su pretvorene u parkinge. Ne možemo dozvoliti da i poslednji kvadratni metri zelenila u tom kvartu budu zaliveni betonom i asfaltom”, poručio je Krstonošić.

Demokrate, između ostalog, direktno optužuju i gradonačelnika Vučevića da ima nameru da parcelu dodeli NIS-u, te da je naređeno da se poseku preostala stabla.

Ovaj prostor nije bio tema medija, niti je bio u pažnji javnost od 2017. godine, kada su se organizovali protesti zbog planirane prodaje. Takođe, gradska uprava nije naknadno pokretala postupke prodaje ovog zemljišta.

Izvor: 021
Foto: Pixabay