Početna Gradske teme Novosadski sud: 10 nasilnika u porodici u zatvoru po hitnom postupku

Novosadski sud: 10 nasilnika u porodici u zatvoru po hitnom postupku

0

Od 1. juna ove godine, kada je počeo da se primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, po hitnom postupku je u novosadski Prekršajni sud privedeno deset osoba, izrečene su im kazne zatvora i svi su odmah upućeni na izdržavanje kazne.

Kako piše “Dnevnik”, nasilnicima su izrečene kazne zatvora od pet do 50 dana, mahom preko dve nedelje. Od deset zahteva, četiri je podnela Policijska ispostava na Klisi, a po jedan policija s Novog naselja, iz Sremskih Karlovaca, Vrbasa, Beočina, s Detelinare, a policijska ispostava iz Futoga je podnela prekršajnu prijavu za nasilje u porodici protiv ženske osobe.

Predsednik Prekršajnog suda u Novom Sadu Kamenko Kozarski kaže da Zakon predviđa i hitne mere kao što su zabrana licu da priđe objektu, stanu, kući, odnosno bračnom partneru ili partnerki.

– U stavu dva su propisane visoke novčane kazne za odgovorna lica u državnim organima ili organizacijama koje ne reaguju na prijavu o nasilju o porodici. Važno je napomenuti da se, kad oštećana osoba zove policiju, razgovor snima i ne može se prikriti prijava događaja, a policija je u obavezi da odmah reaguje, uručuje se zabrana prilaska, sve se rešava po hitnom postupku, pogotovo zato što je tu odmah uključeno Tužilaštvo. Ako osumnjičeni prekorači hitnu meru udaljenja, odnosno zabranu prilaska, sledi zatvor do 60 dana – objašnjava Kozarski.

On napominje da se u trendove Prekršajnog suda u Novom Sadu može dodati i podatak da je ove godine manji broj predmeta koji dolaze u Sud, zato što su zaživele kazne putem prekršajnih naloga. Sve gradske, opštinske i pokrajinske odluke o kaznama su prešle u formu prekršajnog naloga, što znači da se radi o fiksnim kaznama, a ne o njihovom određivanju u ponuđenom rasponu.

U članu 36 Zakona o prekršajima piše da će se kaznom zatvora do 60 dana kazniti za prekršaj lice koje prekrši hitnu meru koja mu je izrečena ili produžena. Novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara kazniće se za prekršaj odgovorno lice u državnom i drugom organu, organizaciji ili ustanovi koje policiji ili javnom tužiocu neodložno ne prijavi ili ne reaguje na prijavu ili opstruira prijavljivanje ili reagovanje na svako saznanje o nasilju u porodici ili neposrednoj opasnosti od njega.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija/Pixabay