Početna Gradske teme Novosadski vatrogasci dobijaju novo vozilo

Novosadski vatrogasci dobijaju novo vozilo

0

Novosadski vatrogasci bi u toku ove godine trebalo da dobiju novo malo vozilo za gašenje šumskih i požara na otvorenom prostoru s pumpom za vodu, rezervoarom za vodu i za penilo, vatrogasnom opremom koja se skladišti na vozilu i drugom opremom.

Tu odluku je usvojila Skupština grada, a za tu nabavku predviđeno je da se iz budžeta izdvoji 12 miliona dinara. Kupljeno vatrogasno vozilo i oprema biće dati na korišćenje Ministarstvu unutrašnjih poslova – Sektoru za vanredne situacije, u okviru koje Vatrogasno-spasilačka brigada Novi Sad i deluje.

U obrazloženju odluke navodi se da su, zbog veoma velikog broja vanrednih događaja u Novom Sadu u kojima je učestvovala ta vatrogasna jedinica, njihova vozila vrlo angažovana, a pošto određeni broj vozila se kvari ili otkazaje, to u velikoj meri ugrožava operativnost i pravovremeno delovanje novosadskih vatrogasaca.

Kako se navodi u obrazloženju odluke o Programu korišćenja sredstava za zaštitu od požara za 2020. godinu, prethodnih godina došlo je do povećanja broja požara na otvorenom prostoru, usled posledica ekstremnih vremenskih uslova, ali i zbog nehata i nepažnje građana. Zbog gašenja velikog broja požara na otvorenom prostoru na teritoriji Novog Sada kao i početnih šumskih požara, posebno u naseljenim mestima na Fruškoj gori i u Nacionalnom parku, gde postoji problem pristupa vatrogasnih vozila, potrebno je nabaviti jedno malo vatrogasno vozilo za gašenje šumskih i požara na otvorenom prostoru s opremom, stoji u obrazloženju odluke.

Novosadski vatrogasci su, da podsetimo, povodom Dana vatrogasaca 7. novembra od Grada dobili novo navalno vozilo za gašenje požara vodom i penom, vredno oko 33 miliona dinara. Tada je zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije Boban Stevanović rekao da se uvođenjem vozila koje ima dovoljnu količinu opreme za reagovanje u vanrednim situacijama svih vrsta u operativnu upotrebu u urbanim sredinama, podiže nivo bezbednosti grada i regije.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay