Početna Gradske teme NS: Rebalans gradskog budžeta

NS: Rebalans gradskog budžeta

0

Skupština grada Novog Sada usvojila je juče rebalans lokalnog budžeta.

Gradonačelnik Miloš Vučević rekao je da je zadovoljan rebalansom budžeta, u kojem je više novca izdvojeno za kapitalna ulaganja.

– Ono što je činjenica je da kada se dodaju te 2,4 milijarde dinara budžet će iznositi 25 milijardi i 350 miliona dinara – rekao je Vučević.

Najveći deo novca, milijardu i 100 miliona dinara otići će u Upravu za investicije i građevinsko zemljište, 380 miliona za putnu privredu, zatim za nastavak kanalizacione mreže u Budisavi i Rumenki i atmosferske kanalizacije u Kisaču.

Opozicija nije zadovoljna rebelansom. Kažu da novac, umesto na kapitalne investicije, ide na zapušavanje rupa koje su nastale katastrofalnim vođenjem javnih preduzeća.

– Jasno je da sva ova sredstva idu u tekuću potrošnju i na taj način ćemo samo zamagliti stanje u Novom Sadu koje je svakim danom sve lošije i vodi u katastrofu – istakao je Veljko Krstonošić (DS).

– Mora daleko energičnije i življe da se radi u Novom Sadu. Moramo da rešimo izgradnju primarne komunalne infrsatrukture – rekao je Đurađ Jakšić (SRS).

U 64 tačke dnevnog reda raspravljalo se o svim gradskim javnim preduzećima i ustanovama. Gradonačelnik je naglasio da je za obrazovanje rebalansom izdvojeno 253 miliona dinara, ali i da nije realno da grad izdvoji više za subvencionisanje dece u privatnim vrtićima, niti je moguća izgradnja novih državnih obdaništa.

– Vrlo teško, zato što nećemo moći da zaposlimo nove vaspitačice, spremačice, pedagoge, psihologe – izjavio je Vučević.

On je rekao i da će do kraja godine biti doneta odluka šta će se raditi sa Spensom, a u narednim danima i rešenje za Apoteke Novi Sad.

– Da li ćemo ići na privatno javno partnerstvo koje ja vidim kao jedini izlaz a za to nam treba da sprovedemo najmanje osam meseci ili ćemo, ako budu krenula utuženja i blokade, ići pred skupštinu i reći da je jedna od opcija i likvidacija. Ne možemo ovo izdržati, oni svaki mesec prave gubitak samo na zaradama sedam miliona dinara – naglasio je gradonačelnik.

Za desetak dana biće raspisano privatno-javno partnerstvo za JKP “Stan”, a neizvesno je hoće li biti zainteresovanih, rekao je Vučević.

Izvor: RTV
Foto: Mladen Sekulić