Početna Gradske teme NS uskoro dobija Omladinski kreativni centar

NS uskoro dobija Omladinski kreativni centar

0

Novi Sad će uskoro dobiti Omladinski kreativni centar – prostor za prikupljanje novih ideja, unapređenje omladinskog preduzetništva, građanskih omladinskih inicijativa, kao i kulturnih i edukativnih sadržaja. Ono što ga čini jedinstvenim na Balkanu jeste to što volonteri i studenti sami osmišljavaju i grade taj objekat, i to kroz radne akcije.

U ulicu Braće Jovandića broj 7, materijal stiže od donacija i kompanija, a radove uglavnom izvode volonteri i studenti, kojima koordiniše Mladen Popara. Kaže da se stiglo do završnih radova koji nisu komplikovani ali nedostaju ljudstvo i materijali.

– Dosta kompanija nam je izašlo u susret. Tako smo dobili elektromaterijal i keramiku ali nedostaju farba, glet masa i slično, i nadamo se da ćemo to dobiti od donacija – kaže Popara.

Do sada je završena jedna soba, od ukupno 200 kvadrata prostora. Za završne radove poput povezivanja elektroinstalacija moraju da čekaju ovlašćene elektro-službe. Sada je trenutak da se uključe institucije, poručuje Maja Srdić iz Centra za podršku ženama, koji je podržao stvaranje OKCE-ta.

– Pre svega gradska uprava i pokrajinske institucije koje se bave mladima. Da i novcem podrže ove aktivnosti jer jedan deo profesionalnog rada mora biti plaćen – kaže Srdićeva i dodaje da tek posle toga sledi uspostavljanje stalnih i povremenih programa.

A to je upravo i cilj novosadskog Omladinskog kreativnog centra – okupljanje omladinskih organizacija i mladih u izgradnji njihovih potencijala, poslovnih ideja ili društveno odgovornih projekata, dodaje koorinatorka za programe Omladinskog kreativnog centra Edit Vereš. Ona ukazuje na to da je svega jedan odsto mladih aktivno u društvu.

– Ovim Centrom želimo da povećamo taj broj kroz različite programske aktivnosti. Naš dugoročni plan je da radimo centre po Srbiji ali videćemo kakvi će nam biti kapaciteti – poručuje Vereš.

Sa takvom energijom verujemo da će kapaciteta biti, jer iako Centar zvanično još nije otvoren u njemu se već održavaju različiti programi. Ovog i narednog vikenda u planu je besplatna obuka mladih za pisanje predloga projekata.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/ThinkstockPhotos