Početna Gradske teme Osmaci će znati koji su profili traženi na tržištu rada

Osmaci će znati koji su profili traženi na tržištu rada

Novosadski đaci koji od 1. septembra ove godine budu upisivali srednje škole biće usmeravani ka zanimanjima koja su perspektivna i za kojima postoji potreba na tržištu rada.

Član Gradskog veća zadužen za obrazovanje, Vladimir Jelić, rekao je da će osmaci tako birati smerove u skladu s unapred definisanim planom.

– Najvećim preduzećima iz raznih oblasti poslate su precizno definisane ankete, kroz koje smo sagledali njihove potrebe za radnicima, a od Nacionalne službe za zapošljavanje smo prikupili podatke o tome koji su profili deficitarni na tržištu rada – rekao je Jelić.

Prema obrađenim podacima najviše posla ima u IT industriji, koja je sada već poslovično najatraktivnija đacima i studentima, ali i u oblasti mašinstva, elektrotehnike i drugih proizvodnih grana privrede. Anketirani poslodavci su i iz oblasti trgovine, prehrambene industrije i ugostiteljstva, ali i brojnim malim i srednjim preduzećima.

– Među pitanjima koja su postavljena kompanijama bilo je i da li bi učenike primali na poslovnu praksu, uz finansiranje eventualnih putnih troškova, toplog obroka i slično. Najveći broj njih se pozitivno izjasnio u vezi s tim troškovima, pa čak i u vezi s finansiranjem stipendija za srednjoškolce, ali i tokom njihovog daljeg školovanja, što je izvanredna povratna informacija koja nas uverava u to da je to pravi način za usmeravanje dece – rekao je Jelić.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay