Početna Gradske teme Obeležena decenija rada Sigurne ženske kuće u Novom Sadu

Obeležena decenija rada Sigurne ženske kuće u Novom Sadu

0

sigurna zenska kuca 10godina2

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa Nadom Padejski-Šekerović iz Prihvatilišta za žene i decu ugrožene porodičnim nasiljem Sigurna ženska kuća i direktoricom Centra za socijalni rad Dobrilom Čačijom prisustvovao konferenciji za novinare povodom obeležavanja deset godina od osnivanja te ustanove u Novom Sadu. Usluga smeštaja u prihvatilište namenjena je ženama žrtvama nasilja u porodici i njihovoj deci koja su direktno ili indirektno izložena nasilju.

“Novosađani mogu da budu ponosni na činjenicu da Sigurna ženska kuća i čitava mreža socijalne zaštite u gradu radi ovako kvalitetno punu deceniju. Na žalost, naše društvo ima potrebu za postojanjem ovakvog oblika socijalne zaštite, a na sreću svi zaposleni u toj ustanovi, uz podršku Centra za socijalni rad i Gradske uprave, su tu da se nađu kao podrška sugrađankama kojima je ta pomoć potrebna. Ono što može da nas ohrabri, jeste sve otvorenije i konkretnije angažovanje celokupne javnosti u borbi protiv nasilja. Može da nas raduje i to što se jasno uočava aktivnost države u novim zakonskim rešenjima, koja se ogledaju u strožim kaznama, i još važnije, u preventivnom delovanju. Grad Novi Sad ne samo što podupire rad Sigurne ženske kuće kroz Centar za socijalni rad, već to radi i kroz druge vidove pomoći, kao što su Program rodnog budžetiranja i podrške ženama u ekonomskom osamostaljivanju. Veliko hvala svim zaposlenima u Sigurnoj ženskoj kući i čestitam im na jubileju i svemu što su do sada uradili. Nadam se da će imati što manje posla, jer će to biti znak da postajemo zdravije, solidarno i odgovorno društvo”, rekao je gradonačelnik i naglasio da je plan da se u budžetu Grada za 2017. godinu obezbedi povećanje plata socijalnim radnicima za 5%, kao i to da će taj iznos biti izdvojen iz ukupnog fonda za plate, jer su prethodno ostvarene uštede u pojedinim segmentima.

Usluga prihvatilišta se pruža žrtvama psihološkog, fizičkog, seksualnog, ekonomskog nasilja ili nasilja proganjanjem od strane člana/ova porodice, a kapacitet obuhvata 20 smeštajnih mesta za žene i decu. Korisnici u Sigurnoj ženskoj kući mogu boraviti najduže šest meseci, a njen rad je u potpunosti finansiran sredstvima Grada Novog Sada.

sigurna zenska kuca 10godina4

Rukovoditeljka Sigurne ženske kuće Nada Padejski-Šekerović se zahvalila gradonačelniku na ohrabrenju i podršci za rad sa korisnicama i za celokupan stručni rad zaposlenih.

“U protekloj deceniji nam se 7491 osoba, koja se našla u situaciji nasilja u porodici, obratila za pomoć, a Grad Novi Sad je stabilnim i kontinuiranim finansiranjem i podržavanjem rada Sigurne ženske kuće od 15. decembra 2006. godine do danas, pokazao odlučnost u borbi protiv nasilja nad ženama”, rekla je Nada Padejski-Šekerović.

Direktorica Centra za socijalni rad Dobrila Čačija naglasila je da ta institucija dugi niz godina pruža podršku u obezbeđivanju ove jako važne usluge, kao i da se Gradska uprava za socijalnu i dečju zaštitu svojim finansijskim učešćem, ali i u svakom drugom pogledu, zalaže za jačanje programskih aktivnosti u okviru Sigurne ženske kuće.

Sigurna ženska kuća je počela sa radom 15. decembra 2006. godine kao projektna aktivnost Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu poverena na realizaciju Centru za socijalni rad i prva je te vrste otvorena u Vojvodini. Odlukom Skupštine Grada Novog Sada krajem 2009. godine, Sigurna ženska kuća iz projektne aktivnosti prerasta u redovnu delatnost socijalne zaštite. Tri su osnovna pravca razvoja usluga koje se pružaju u okviru te ustanove, a to su obrazovanje korisnica, zapošljavanje i razvoj inovativnog pristupa psihološkom savetovanju.

Autor: NsHronika
Foto: Grad Novi Sad