Početna Gradske teme Obnovu fasada u Podgrađu ometaju vrućine i lastavičja gnezda

Obnovu fasada u Podgrađu ometaju vrućine i lastavičja gnezda

Obnova fasada u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave odvija se u planiranim rokovima, iako izvođači radova nailaze na različite probleme.

Radovi na prvih šest objekata u Podgrađu su započeti krajem maja, a sada su usporeni zbog previsokih dnevnih temperatura, jer u tim uslovima nije moglo da se radi na fasadama zbog opasnosti od sušenja i pucanja materijala materijala, prenose “Novosti”.

Radove dodatno usporavaju i mnogobrojna lastavičja gnezda pod strehama. Ona mogu da budu uklonjena posle konsultacija sa Zavodom za zaštitu prirode tek kada ptići odrastu i odlete, jer su laste zaštićena vrsta“, kaže direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić.

Ipak, i pored toga, u Zavodu očekuju da će započeta rekonstrukcija tri objekta u Beogradskoj, jednog u Ulici Lisinskog i dva na Trgu vladike Nikolaja biti završena do kraja avgusta.

Skele su postavljene i na još pet kuća u Beogradskoj, a u toku su pripreme i za treću i četvrtu fazu projekta koja obuhvata objekte u Lisinskog, Štrosmajerovoj, Prote Mihaljčića i Beogradskoj. Obnova ovih fasada bi trebalo da bude završena u novembru ili najkasnije do kraja godine.

Kako je 021.rs ranije pisao, u u Gradiću će biti sređeno ukupno 45 objekata i procenjena vrednost radova je oko 100 miliona dinara.

Najavljeno je i da će Republika sa dodatnih 200 miliona dinara u naredne dve godine pomoći uređenje fasada u centru Novog Sada.

Izvor: Novosti, 021
Foto: Ilustracija/Pixabay