Početna Gradske teme Od početka godine uklonjeno više od 300 poruka sa fasada

Od početka godine uklonjeno više od 300 poruka sa fasada

0

Od početka godine JKP „Gradsko zelenilo“ uklonilo je više od 300 grafita na teritoriji grada, što, kada se izračuna, znači da su u proseku bezmalo svakoga dana prekrečavali po jedan. Poslednja akcija uklanjanja grafita je bila pre nekoliko dana u centru Novog Sada u Njegoševoj ulici, koji je osvanuo na fasadi Gimnazije „Svetozar Marković“.

– Reč je o grafitu ispisanom na španskom jeziku, koji u prevodu znači „Pravo na život u miru – živeo Čile“ – kažu u „Zelenilu“.

Njihovi radnici su po nalogu komunalne inspekcije uklonili pomenuti grafit i fasadu vratili u prvobitno stanje, pišu Večernje novosti.

Ne može se izdvojiti nijedan deo grada u kojem grafiti mržnje preovladavaju po broju, jer, kako objašnjavaju u „Gradskom zelenilu“, postoje u svim delovima grada. Ali, postoji razlika između gradske sredine i prigradskih naselja, gde je takvih slučajeva mnogo manje.

– Najzastupljeniji su kukasti krstovi, što ukazuje na to da sa mladima treba više raditi na njihovoj edukaciji. Fašizam nikome nije doneo ništa dobro, što stariji sugrađani sigurno dobro pamte – kažu u „Zelenilu“.

Grafite ispisane po fasadama stambenih zgrada i drugih objekata, građani mogu da prijave komunalnoj inspekciji koja daje nalog za uklanjanje grafita. Iz ovog preduzeća apeluju na Novosađane da se uzdrže od pisanja bilo kakvih grafita po fasadama, jer time ruže izgled Novog Sada. Sve poruke, pa i one kojima se iskazuje ljubav prema osobi, klubu, državi, ideologiji, mogu da pošalju na mnogo civilizovaniji način.

Izvor: Večernje novosti
Foto: Pixabay