Početna Gradske teme Odbijena žalba: Otpušteni radnici Informatike neće biti vraćeni na posao

Odbijena žalba: Otpušteni radnici Informatike neće biti vraćeni na posao

informatika_radnici2

JKP Informatika danas je saopštila da su Rešenja prvostepene inspekcije rada poništena po žalbama ovog javnog preduzeća, te da su odbijeni zahtevi nekolicine bivših radnika za vraćanje na posao pre sudske odluke.

“Na ovaj način je postupanje inspekcije rada usaglašeno sa pravnim stavom koji je izražen u odlukama najviših sudova Republike Srbije i to Apelacionog suda u Novom Sadu (Gž1.3775/12) i Vrhovnog kasacionog suda (Rev.2. 1401/14)”, stoji u saopštenju Informatike.

Kao jedan od razloga za usvajanje žalbe, bio je i taj što je utvrđeno da je predsednik sindikata bio prisutan na sednici Nadzornog odbora kada je to telo razmatralo izmene akta o sistematizaciji, usled čega je jasno da je sindikat bio upoznat sa izmenama sistematizacije blagovremeno.

“Iz opisanog je jasno da nema povrede prava bivših zaposlenih, te da će u daljem redovnom postupku pred sudom JKP Informatika ponovo ovakvu tezu dokazati”, kažu u Informatici.

Podsetimo, četiri bivša radnika Informatike dobila su od Inspekcije rada privremena rešenja o vraćanju na posao do okončanja sudskog spora, ali je uprava odbila da ih vrati na radna mesta. Inspekcija je, naime, ustanovila propuste prilikom procedure davanja otkaza radnicima. Informatika se na ovu odluku žalila, iako su 021.rs iz Inspekcije rada potvrdili da žalba ne odlaže izvršenje. Međutim, radnici svakako nisu vraćeni na posao, a sada kada je žalba usvojena, čeka se pravosnažna odluka suda.

Autor i foto: 021.rs