Početna Srpska Atina Pogled sa Petrovaradinske tvrđave 1965. godine

Pogled sa Petrovaradinske tvrđave 1965. godine

tvrdjava
Na fotografiji možete videti kakav je pogled 1965. godine bio sa Petrovaradinske tvrđave na Novi Sad. Takođe, na slici možemo videti i Varadinski most koji je srušen za vreme NATO bombardovanja 1999. godine.

Petrovaradinska tvrđava se nalazi u Novom Sadu, u mestu Petrovaradin na obali Dunava i obroncima Fruške gore. Kamen temeljac je položio austrijski princ Kroj. Izgradnja tvrđave, po projektu francuskog vojnog arhitekte Sebastijana Vobana, trajala je punih 88 godina, sve do 1780. Izgradnju su vodili austrijski vojni arhitekti.

Tvrđava je izgrađena na 112 hektara, na uzvišenju koje dominira okolinom. Bila je neosvojiva za ondašnju ratnu tehniku i već tada je dobila naziv Gibraltar na Dunavu. Kao isključivo vojni objekat, Petrovaradinska tvrđava služila je sve do 1948. godine. Pod zaštitu države stavljena je 1951. godine, od kada predstavlja kulturni i turistički objekat. Pored muzeja, arhiva i niza umetničkih ateljea, poslednjih godina na Petrovaradinskoj tvrđavi održava se muzički festival “Egzit”.

Autor: Stare Fotografije Novog Sada