Početna Gradske teme Održan novi protest u Novom Sadu: Trifunović se obraćao studentima u menzi

Održan novi protest u Novom Sadu: Trifunović se obraćao studentima u menzi

Nekoliko hiljada građana okupilo se na novom protestu “Jedan od pet miliona” u Novom Sadu.

Po rečima organizatora, bio je ovo jedan od najposećenijih protesta, a već je zakazano i novo okupljenje, naredne nedelje, 8. marta, u istom terminu.

Građani su se okupili na Pozorišnom trgu, gde se prisutnima obratio student, višestruki pobednik takmičenja u besedništvu, Nikola Sibinčić, dok najavljeni govornik, poznati karikaturista Predrag Koraksić Koraks nije došao zbog bolesti. Na protestu su izložene Koraksove karikature, kojima često kritikuje aktuelnu vlast u Srbiji.

Sibinčić je poručio da je sadašnja vlast zavila nauku u Srbiji u crni veo, a potom je “razapela na krstove kiča, rijalitija i lažnih senzacionalističkih vesti”. Kako je rekao, kamenovanje nauke praćeno je procvatom privatnih fakulteta i nepostojećih smerova pod parolom “uveče prelistaš, a ujutru zablistaš”. On se osvrnuo i na ministra prosvete Mladena Šarčevića.

“Ne mogu da zamislim bol i tugu jednog roditelja za čije maltretirano dete nakvarcani ministar izjavljuje da mu na čelu piše: ‘muči me’. Ali mogu da vam prenesem svoje razočaranje i svoj bes, kada već pomenuti, za moje idole i uzore, potpisnike akademske podrške protestima kaže da su to mala i nebitna imena. Siguran sam i da smo jedina država u kojoj se u izgradnju nove bolnice ulaže četiri miliona, a u izgradnju pevajuće fontane dva miliona. Apsolutno sam siguran da smo jedina država koja umesto kolektivnih ostavki državnih službenika zbog teških infrastrukturnih i bezbednosnih propusta poput neobeleženih pružnih prelaza, neobeleženih gradilišta, neobeleženih radova na putu, čak i nakon desetine smrtnih slučajeva, nastavlja da krivi ljudski faktor besramno bežeći od odgovornosti”, poručio je on.

I ovog puta protestima su se pridružili studenti Univerziteta u Novom Sadu. Oko 200 njih je krenulo u šetnju ka Pozorišnom trgu od fontane kod Studentskog doma “Slobodan Bajić”, gde im se obratio glumac i predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović.

Trifunović se tokom svog govora nekoliko puta obratio studentima koji se nalaze u menzi želeći im “prijatan obrok”, poručujući im da ga ja sramota zbog njih. U jednom momentu poveo je okupljene do menze, gde je nastavio da im se obraća. Kako je rekao, i pre 21 godinu neprijatelji su mu bili “isti nesrećni Aleksandar Vučić, ministar informisanja Slobodana Miloševića, isti Ivica Dačić, direktor omladine Socijalističke partije Srbije Slobodana Miloševića”.

“Nadam se da uživate u šniclama, nadam se da znate gde živite – očigledno da ne znate čim sedite ovde, a niste napolju sa svojim kolegama. Ja vam kažem sram vas bilo. Ne znam kako vas nije sramota, ne znam kada ćete se probuditi, ali ja vam želim da to bude što pre, da se ne biste probudili u govnima u kojima već jeste. Prijatno!”, rekao je Trifunović studentima u menzi.

On je i prilikom obraćanja na Pozorišnom trgu pomenuo da su studenti nosioci društvene promene, ali da situacija u Studenjaku nije bila sjajna. Kako je rekao, to ga vređa kao čoveka.

“Žvaćite polako, žvaćite lagano. Da ja njih pitam, koliko još šta još treba da se desi? Ko treba da popije šipku u glavu, kome treba da izbiju zube, kome treba da ispale šest metaka u leđa, koliko još ortaka sa fantomkama treba da vam sruši nasilje, koliko još helikoptera da padne sa časnim pilotima koje nazivaju pijancima, koliko još novinarki treba da klekne, da biste se vi probudili?”, poručio je Trifunović.

Predsednik PSG-a je pomenuo i priču o otcepljenju Vojvodine, iznevši niz uvreda na račun lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka. Kako je rekao, ukoliko dođe do otcepljenja, iseliće se iz Srbije, dodavši da građani to moraju da spreče.

Okupljeni su cepali plakate koji su na održavanja protesta osvanuli u Novom Sadu, a na kojima piše: “Sve su uspeli da unište, s*ebu i pokradu a sad vas vodaju kao stoku po gradu”. Mahom se nalaze duž rute kojom će se protestna kolona građana večeras, kao i svakog petka, kretati pod parolom “Jedan od pet miliona”. Natpisi nemaju nikakvo obeležje po kojem bi se videlo ko je autor poruke.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay / Facebook – 1od5milionaNoviSad