Početna Gradske teme Okružni zatvor na Klisi uskoro zapošljava nove čuvare

Okružni zatvor na Klisi uskoro zapošljava nove čuvare

0

zatvor_002

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija sprovešće u uskoro javni konkurs za prijem u radni odnos 40 izvršilaca u Službi za obezbeđenje u Okružnom zatvoru na Klisi. Osim toga, Uprava će obezbediti i novac za nabavku opreme koja nedostaje u ambulati zatvora, a od prošlog meseca angažovala je psihijatra koji dva puta nedeljno po četiri sata radi u Zavodu.

Zaštitnik građana je u maju ove godine posetio Okružni zatvor i nakon toga uputio 17 preporuka Upravi za izvršenje krivičnih sankcija za uklanjanje uočenih nedostataka, a jedan od njih je i manjak čuvara. U Okružnom zatvoru u Novom Sadu popunjeno je samo 39 odsto sistematizovanih radnih mesta, a nedostatak izršilaca prisutan je i u Službi za tretman.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija uputila je instrukciju svim zavodima za izvršenje krivičnih sankcija o načinu obavljanja pretresa i drugih postupaka prema osobama koja dolaze u posetu zatvorenicima. Napravljena su upustva o merama, načinu i granicama obavljanja pretresa posetilaca, uzimajući u obzir balans između bezbednosti i zaštite prava na privatnost.

Instrukcije nalažu da se na vidnom mestu postavi pismeno obaveštenje o proceduri obavljanja pretresa i da se u cilju otkrivanja i sprečavanja unošenja nedozvoljenih stvari koriste pre svega tehnička sredstva, a da detaljan pretres posetilaca naređuje upravnik ili lice koje on odredi, i to samo ukoliko postoji osnovana sumnja da posetilac poseduje ili nije predao stvari kojima se mogu ugroziti bezbednost zavoda ili drugih lica. Pretres moraju obavljati najmanje dva radnika istog pola kao posetilac, bez prisustva drugih lica i na način kojim se poštuje dostojanstvo i čuvaju stvari i lični integritet posetioca.

Okružnom zatvoru u Novom Sadu preporučeno je i da u saradnji s Upravom za izvršenje krivičnih sankcija preduzme određene mere da bi se osuđenima pomoglo da ovladaju određenim konkretnim veštinama dok su na izdržavanju kazne.

Autor: Dnevnik