Početna Gradske teme Oštećen spomenik borcima narodnooslobodilačkog rata iz Čortanovaca

Oštećen spomenik borcima narodnooslobodilačkog rata iz Čortanovaca

Spomenik posvećen borcima narodnooslobodilačkog rata iz Čortanovaca bio je meta vandala koji su spomenik bukvalno izvalili iz postamenta, navode meštani Čortanovaca.

Prema rečima Živana Pašića koji je primetio oštećenje, u Drugom svetskom ratu je poginulo 111 od 860 žitelja ovog sela, i kako kaže za lokalni portal In Medija“neće se smiriti dok se ne pronađu počinioci”.

Pašić za IN Medija kaže da je spomenik palim borcima oštećen u toku noći 5. na 6. maj. Autor spomenika je Jovan Gostović i izliven je 1953. godine.

“Noću je izvaljen iz postamenta i sad može jači vetar da ga sruši. Prijavio sam pismeno policiji ispred zavičajnog društva Kozarica. Obavestio sam Zavod za spomenike u Sremskoj Mitrovici, a direktor Ljubiša Šulaja me je uputio na opštinu da to sanira”, kaže Pašić i dodaje da je nakon toga obavestio i predstavnike lokalne samouprave.

Prema njegovim rečima, policija ima snimak sa video kamere koji je preuzela iz obližnje prodavnice koja poseduje video nadzor.

Ovo je drugi antifašistički spomenik oštećen u poslednjih desetak dana. Za 1. maj je, usled roštiljanja, oštećen i spomenik “Sloboda” na Iriškom vencu.

Izvor: 021.rs, In Media
Foto: In Media