Početna Gradske teme Otvara se letnja škola srpskog jezika na Filozofskom fakultetu

Otvara se letnja škola srpskog jezika na Filozofskom fakultetu

0

Međunarodna, 21. po redu letnja škola srpskog jezika, kulture i istorije biće otvorena sutra u 13 časova u sali P9 Filozofskog fakulteta.

Ove godine, Letnju školu će pohađati 35 polaznika iz 17 zemalja (Austrije, Belgije, Bugarske, Francuske, Irske, Jemena, J. Koreje, Kanade, Kine, Mađarske, Makedonije, Mauricijusa, Poljske, Rumunije, Rusije, Sirije, Tajlanda), a najbrojniji će biti polaznici iz Austrije, Poljske i Rusije. Većinu polaznika čine studenti – osnovnih, masterskih ili doktorskih studija. Jedan od studenata dolazi već treći put, a petoro studenata je pohađalo kurseve fakulteta tokom letnjeg semestra u Centru za srpski jezik kao strani.

Kao i svake godine, polaznici će pohađati kurseve srpskog jezika i brojna predavanja u vezi sa srpskom kulturom i istorijom, kao i razne vannastavne aktivnosti. Planirane su i ekskurzije po Vojvodini, kao i obilazak Novog Sada i značajnih kulturno-istorijskih spomenika i institucija u gradu.

Međunarodna letnja škola Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu osnovana je 1996. godine sa namerom da populariše i širi učenje srpskog jezika, podstiče i unapređuje upoznavanje sa srpskom književnošću, kulturom i istorijom izvan granica Srbije.

Savremene glotodidaktičke metode koje se u školi primenjuju u nastavi srpskog jezika kao stranog omogućuju sticanje jezičke kompetencije za sve četiri jezičke veštine (govorenje, pisanje, čitanje, slušanje).

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay