Početna Gradske teme Otvorena prva senzorna soba u Domu zdravlja

Otvorena prva senzorna soba u Domu zdravlja

0

senzorna_1

Prva senzorna soba u primarnom zdravstvenom sektoru u gradu, otvorena je u objektu Razvojnog savetovališta Doma zdravlja u Zmaj Ognjena Vuka.
Senzorna soba je inovativna metoda rada sa decom sa različitim razvojnim poremećajima. Sastoji se od opreme i sprava koje služe za podsticanje detetovih čula i sposobnosti. Prema rečima Tamare Medaković, defektologa u Razvojnom savetovalištu, u senzornoj sobi dete ima priliku da, uz mnoštvo raznolikih čulno-motoričkih stimulacija, unese red u bazičan nivo čulne i motoričke obrade.

“To je interaktivna soba u kojoj terapeut kontroliše opremu i dozira stimuluse za svako čulo prilagođavajući ih individualnim karakteristikama deteta, u zavisnosti šta je detetov najveći problem. Svaka aktivnost je smislena i usmerena ka određenom cilju, kroz igru, da bi se dete prijatno osećalo. Tretmani traju 30 minuta, a obuhvaćena su deca od 0-10 godina života”, rekla je Medaković za 021.

senzorna_2

Ona je objasnila da senzorna soba zapravo predstavlja jedan izolovani prostor koji je potpuno bezbedan i prijatan za boravak dece, kojima je dopušteno da ga sami istraže i pronađu kutak koji im je najprijatniji za rad. Opremljena je mekanim zidnim i podnim oblogama, kao i različitim elementima koji potpomažu stilumaciju čula vida, sluha, mirisa i dodira.

“Rad u toj sobi namenjen je deci sa smetnjama senzorne integracije, odnosno onoj deci koja imaju poteškoće u obradi svakodnevnih senzornih informacija u celovit opažaj, kao i deci koja pokazuju neobično ponašanje, kao na primer preterano traženje i odbijanje dodira, pokreta, zvučnih i svetlosnih senzacija. To su deca sa poremećajima pervazivnog spektra i poremećajima pažnje, mentalno nerazvijena deca, deca sa senzornim oštećenjima, govornim poteškoćama, sa smetnjama u učenju i ponašanju”, objašnjava Medaković i dodaje da sama senzorna soba ne može dati kvalitetne efekte ukoliko roditelji ili staratelji kod kuće dodatno ne rade sa decom.

senzorna_3

Efekti senzorne sobe:
– poboljšanje pažnje
– selekcija i učenje o raznovrsnim dražima
– poboljšanje komunikacije
– smanjenje stereotipnih ponašanja
– smanjenje ili izostanak neadaptibilnih oblika ponašanja
– prenošenje pozitivnih iskustava iz senzorne sobe u svakodnevne situacije

Sa decom u Razvojnom savetovalištu rade tri psihologa, dva logopeda, dva pedagoga, defektolog i medicinska sestra.

Ovo je treća senzorna soba otvorena u Novom Sadu. Pored Doma zdravlja, senzorne sobe imaju škola “Milan Petrović” i Dom u Veterniku.

Autor: Gordana Ćosić, 021
Foto: 021