Početna Gradske teme Danas počinje tango festival u Novom Sadu

Danas počinje tango festival u Novom Sadu

tango

Na radost velikog broja tanga, u našem gradu će se ovog vikenda od 21. do 23. avgusta održati drugi međunarodni tango festival “Novi Sad – tango grad” na nekoliko različitih lokacija. Na dan otvaranja festivala, u petak 21. avgusta, u Novosadskoj sinagogi nastupiće “Majrina piano duo”, koji čine pijanistkinje Maja Alvanović iz Srbije i Irina Mitrović iz Norveške.
Sa njima će svoje umeće pokazati i gosti iznenađenja, pa će publika moći da uživa i muzici i u plesu, poručuju organizatori – udruženje “Todo Tango”.
Tangerosima iz zemlje i inostranstva, na tematskim radionicama, svoje znanje preneće umetnici svetske klase, argentinski tango majstori Ana Jarigo i Hoze Vaskez, koji će po prvi put boraviti u Srbiji. Gran milonga, odnosno centralno tango veče, biće održano u Eđšegu, najlepšoj plesnoj dvorani u gradu,a muziku će puštati DJ Dinara Gračeva iz Rusije.
Poslednjeg dana festivala, u nedelju 23. avgusta, tango će se plesati na mestu sa najlepšim pogledom u Novom Sadu. Uz zalazak sunca, pogled na Dunav i vojvođansku ravnicu, kod sata na terasi Petrovaradinske tvđave, uživaće i plesači i slučajni prolaznici.
Organizatori festivala ističu da je “Novi Sad – Tango grad” značajan doprinos kandidaturi Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine, posebno imajući u vidu podatak da je Unesko 2009. godine, uvrstio argentinski tango u listu nematerijalne svetske baštine.
Inače, “Todo tango” je prvo i jedino Udruženje ljubitelja tango muzike i plesa u Vojvodini, a jedno je od nastarijih u zemlji. Više informacija o festivalu možete pronaći ovde.

Autor i foto: 021.rs