Početna Gradske teme Panika: Štadlerov voz umalo iskočio iz šina

Panika: Štadlerov voz umalo iskočio iz šina

0

stadlerov voz

Nov Štadlerov voz, koji je saobraćao na relaciji Beograd-Novi Sad, juče umalo nije iskočio iz šina prilikom skretanja u krivini pri brzini od 100 km/h. Ovaj incident desio se u nedelju oko 19:15 časova na prizi između Nove i Stare Pazove. Nov Štadlerov voz broj 3412 odjednom se nakrivio i nastala je panika, priča za 021 jedan od putnika ovog voza, Miodrag Narančić.
Dremao sam i najednom je voz naglo poskočio toliko jako da sam se u sekundi probudio. Voz se naglo nakrivio na desnu stranu da bi se onda vratio na levu, putnici su krenuli da vrište, prtljag im je popadao sa držača, a neki putnici su i pali na pod. Mislio sam da ćemo se prevrnuti, u životu se nisam tako uplašio“, kaže naš sagovornik.

Prema rečima putnika iz voza, niko od osoblja nije uplašenim putnicima objasnio šta se zapravo desilo, niti im se iko izvinio za pretrpljeni strah. Kontrolor u vozu je kratko rekao da on ne može da otkrije ime mašinovođe, niti može uopšte da uđe u njegovu kabinu i pita ga šta se dogodilo, već da to može da se sazna jedino od otpravnika vozova u Novom Sadu.

Prema nezvaničnim saznanjima iz policije, ovakve situacije su česte i normalne po tropskim vremenskim uslovima, jer je najverovatnije došlo do “sunčanih krivina”, odnosno iskrivljenja šina usled temperature veće od 50 stepeni Celzijusa. U ovakvim situacijama policija nema ovlašćenja da pogleda snimke sa sigurnosnih kamera kako bi utvrdila eventualne propuste mašinovođe, već, kako kažu, to mogu samo visoki službenici Železnica Srbije.

Ovu informaciju za 021 potvrdio je i Dimitrije Milutinović, direktor Sektora za prevoz putnika u Železnicama Srbije.

Smatram da putnicima nije bio ugrožen život, jer se ovakve stvari dešavaju usled velikih vrućina, ali i mogućnosti da se neki kamen našao na šinama. Voz je išao brzinom prilagođenim za taj deo puta, i da je postojala ikakva mogućnost da se voz prevrne, u njemu bi se isključila struja i on bi stao jer su novi Štadlerovi vozovi daleko sigurniji od starih vozova“, tvrdi on.
Kako 021 saznaje u Sektoru za prevoz putnika, kupovinom vozne karte svaki građanin je osiguran prilikom vožnje, te ukoliko dođe do neke povrede svako ima pravo da uz adekvatne dokaze dobije naknadu, shodno zakonu o osiguranju.

Autor: 021.rs