Početna Gradske teme Park između Novog naselja i Detelinare gradiće se sledeće godine

Park između Novog naselja i Detelinare gradiće se sledeće godine

0

Park između Novog naselja i Detelinare, čija je izgradnja prvi put najavljena pre tri godine, biće uređen sledeće godine.

Tender za radove je raspisala Uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI), a on neće biti gotov pre 2019. godine. Vrednost ovog tendera je oko 125 miliona dinara i ovi radovi ne obuhvataju celokupno uređenje, već samo gradnju kanalizacije, vodovoda, javne rasvete, dve fontane i javnog toaleta.

Iz tenderske dokumentacije se vidi da je zadržana prvobitna urbanistička ideja o izgledu parka. Ovaj tender pokriva gradnju javnog toaleta sa pratećom ostavom za službu Gradskog zelenila, koja će održavati park. To će biti prizemni objekat od oko 100 kvadrata sa muškim, ženskim i toaletom za osobe sa invaliditetom, s tim da će u ženskom biti i deo za povijanje beba. Zidovi i kosi krov objekta biće zeleni, odnosno planirano je da na njima budu puzavice.

U planu budućeg parka je ucrtana i poslastičarnica od oko 200 kvadrata, međutim u tenderu se ne spominje, tako da se može pretpostaviti da će ona biti posebno građena.

UGZI je predvideo da se grade dve fontane i to jedna na ulazu u park i druga u njegovom centralnom delu.

Prva fontana, radnog naziva “Potok”, projektovana je u obliku velikog polukruga koji prati popločani plato i ima vodoskoke. Kako je navedeno u planu, “projektovana fontana je polukružni vodeni tok-potok širine dva metra, dubine 40 centimetara i dužine 37 metara, a fontana će biti dvodelna jer će se u sredini nalaziti mašinska sala i imaće dva mostića za prelazak pešaka”. Ukupno će imati 20 mlaznica, zauzimaće površinu od oko 150 kvadrata, a imaće i prateću mašinsku sobu od oko 30 kvadarata.

Druga fontana koja će biti u centru parka, biće manjih dimenzija i bez ikakvih “efekata”, odnosno biće statična. U dokumentaciji UGZI je naveo i da je planirano da se postavi skoro dva kilometra vodovodnih cevi, 800 metara kanalizacije, dok će zalivni sistem sa cevima biti dug 7,1 kilometra.

U novom parku će biti i 64 stuba javne rasvete, s tim da će biti postavljeno 2,3 kilometra elektro-kablova i biće urađeni drugi elektro, telekomunikacioni i mehanički radovi.

U parku će biti i dve javne česme.

Iz tenderske dokumentacije se vidi da nisu navedeni svi radovi koji su predviđeni urbanističkim planovima, u šta spada i hortikulturno uređenje parka, tako da je moguće da će posebno biti sproveden tender za sadnju drveća i ostalog zelenila. S druge strane, sasvim je moguće da će ovaj deo posla uraditi Gradsko zelenilo kroz tekuće finansiranje iz budžeta, jer je slično već urađeno prilikom raščišćavanja prostora između Bulevara Evrope i Radomira Raše Radujkova.

Takođe, verovatno će posebno biti sprovedena javna nabavka ili će se na neki drugi način isfinansirati opremanje igrališta, terena sa teretanom na otvorenom i terena za boćanje, koji su planirani u novom parku.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay