Početna Gradske teme Sneg u Novom Sadu: Zimske službe na terenu

Sneg u Novom Sadu: Zimske službe na terenu

0

Sneg, drugi ove godine, počeo je da pada u utorak uveče u Novom Sadu, a radnici i mehanizacija “Čistoće” i “Puta” od sinoć su na ulicama i čiste saobraćajnice.

“Za dežurstvo u Zimskoj službi smo angažovali 147 radnika i 20 vozila u tri smene, da bi ulice u gradu bile prohodne za pešake. U rad naše Zimske službe uključena je i mehanizacija sastavljena od kombinovanih radnih vozila, traktora i velikih otvorenih kamiona. Ekipe ‘Čistoće’ rade u centru grada, na prilazima pešačkim prelazima i pešačkim stazama u ulicama koje su obuhvaćene programom našeg rada. Sve površine koje tretira Zimska služba ‘Čistoće’ su prohodne”, navode u ovom javno-komunalnom preduzeću.

Kako dalje ističu, u voznom parku “Čistoće” su od ove godine dva nova vozila – jedno multifunkcionalno vozilo sa rasipačem i daskom i mali bacač snega, koje će ove zime uklanjati snežne padavine bez prekida na pešačkim prilazima i prelazima, sa trotoara kod stajališta autobusa i pešačkih staza, čistiti centar i pešačke staze.

So za čišćenje ulica raspoređena je po spremištima na glavnim raskrsnicama u gradu, i ona se redovno dopunjuju.

Kako zaključuju u ovom preduzeću, Zimska služba je spremna i za obilnije padavine. U zavisnosti od vremenskih prilika, organizovaće se dežurstva, što znači da će njihove ekipe konstantno biti na terenu i u pripravnosti.

Portparolka JKP “Put” Biljana Ćubić kaže da se ekipe ovog preduzeća od 22 časa od kada su počeli susnežica i sneg, nalaze u drugom stepenu pripravnosti.

“Tokom noći od oko 23 časa kada je sneg počeo intezivnije da pada, 19 ekipa je bilo na terenu posipajući so i tečnost magnezijum-hlorida na putevima koji su u nadležnosti našeg rpeduzeća na celom području grada. Trenutno je nula stepeni i svi putevi su prohodni i ne očekujemo probleme tokom dana”, kaže portparolka “Puta”.

Ona je dodala da je zbog vlažnih kolovoza potrebna opreznija vožnja, posebno na mostovima i nadvožnjacima, kao i na sremskoj strani grada gde je temperatura uvek niža za stepen ili dva.

Sneg je usporio odvijanje saobraćaja na putevima na Fruškoj gori, ali nema zastoja preko Iriškog venca. Kako su za 021.rs naveli u saobraćajnoj policiji, zimske službe su na terenu, posuta je so, i kamioni i druga vozila redovno prelaze preko Iriškog venca.

Meteorolozi su samo za danas najavili sneg, dok će već sutra biti bez padavina, uz povremene sunčane intervale. Takođe, sneg se ne očekuje do kraja sedmice.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay