Početna Gradske teme Uređuje se zelenilo u Miše Dimitrijevića i na Bulevaru Jaše Tomića

Uređuje se zelenilo u Miše Dimitrijevića i na Bulevaru Jaše Tomića

0

Na Bulevaru Jaše Tomića uklonjeno je 28 stabala, koje će zameniti 100 sadnica lišćara i četinara, saopštilo je “Gradsko zelenilo”.

Najzastupljeniji je brest sa 84 komada, a odabrani su i crni bor, sofore, ruj i tuje. Кako bi se zaštitile podzemne instalacije, 18 stabala biće posađeno u polipropilenske cevi, dok će debla stabala koja čine drvored biti zaštićena trščanim oblogama. Prostor oko novih sadnica biće posut malčom, čiji je zadatak očuvanje vlažnosti zemlje i sprečavanje rasta korova, a pored toga ima i dekorativnu ulogu.

Projekat unapređenja zelenila na Bulevaru Jaše Tomića obuhvata i rekonstrukciju travnjaka površine 710 kvadratnih metara.

Kako dalje navode iz “Gradskog zelenila”, ulica Miše Dimitrijevića na Grbavici jedna je od onih gde su poslednjih decenija porodične kuće zamenjene višespratnicama.

“Tokom radova često je dolazilo do oštećenja korenovog sistema drveća od kojih jedan broj mora da bude zamenjen novim. Radi se o obaranju 32 stabla, koje će zameniti novih 99 sadnica lišćara. Odabrane vrste i način sadnje maksimalno su prilagođeni promenama – gušćem saobraćaju i većoj naseljenosti ovog dela grada u odnosu na pre nekoliko decenija”, navode u tom preduzeću.

Iz “Gradskog zelenila” dodaju da su njihovi projektanti odabrali grab, lipe, okruglaste forme jasena i bagrema, japanski javor i koprivić kao vrste koje bi trebale dugotrajno da reše nedostatak zelenila u ulici Miše Dimitrijevića. Podzemne instalacije kod sadnje 23 sadnice biće zaštićene polipropilenskim cevima. Planirana je i rekonstrukcija 106 metara žive ograde, kao i obnova blizu 500 kvadratnih metara travnjaka. U cilju što bolje zaštite sadnica i travnjaka od nesavesnih vozača, biće postavljeno 14 metalnih stubića, kaže se na kraju saopštenja.

“Gradsko zelenilo” do kraja ove godine završiće realizaciju 26 projekata uređenja zelenila na teritoriji Novog Sada. Radove finansira Gradska uprava za zaštitu životne sredine, a osnovni ciljevi su veća apsorpcija gasova, smanjenje buke i poboljšanje mikroklime.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay