Početna Gradske teme Peticija protiv smanjenja subvencija za vrtiće

Peticija protiv smanjenja subvencija za vrtiće

kindergarten-504672_1280-1024x682

Povodom objave u Službenom glasniku, da će subvencije boravka dece u privatnim vrtićima za jun, jul i avgust biti prepolovljene, održan je sastanak saveta roditelja privatnih vrtića Novog Sada. Na sastanku je odlučeno da će prikupljene peticije protiv smanjivanja subvencija za jul i avgust, biti predate sledećeg utorka u Gradsku kuću.

Roditelji dece koja pohađaju privatne vrtiće, zajedničkom akcijom za pet dana prikupili su oko 7.500 potpisa Novosađana, kojim negoduju smanjivanje subvencija za boravak dece u privatnim vrtićima i ukidanje subvencija za predškolce za jul i avgust. Potpisane peticije objedinjene su na zajedničkom sastanku.

“Peticiju smo organizovali da bi se izjednačili svi, sva deca ovoga grada bila ista. To je osnovni cilj zbog kojeg su se svi roditelji ovde okupili”, kaže Petar Horvat jedan od roditelja.

“Ono što roditeljima jeste ostalo nejasno to je da li se to odnosi na 50 odsto iznosa po detetu, ili se ukupan budžet grada se smanjuje za subvencije 50 odsto”, kaže Milica Okiljević Ćućuz, predstavnice Saveta roditelja “Male škole”.

Iz Gradske kuće navode da su subvencije za jul i avgust smanjene za 50 odsto, jer je i znatno manji broj dece koja u tim mesecima pohađaju vrtiće, što ne znači da će oni koji su upisani u privatni vrtić uz subvenciju grada, biti za tu subvenciju uskraćeni. Ove godine, obezbeđeno je više od 2.000 mesta u vrtićima.

Autor: RTV, Maja Guzijan
Foto: Ilustracija – Guliver / ThinkstockPhotos