Početna Gradske teme Plan za deo Salajke na uvidu: Podzemna garaža, park i muzej

Plan za deo Salajke na uvidu: Podzemna garaža, park i muzej

0

Nacrt Plana detaljne regulacije bloka između Temerinske, Kisačke i Dositejeve ulice na javnom uvidu je do 28. septembra.

Prostor koji je obuhvaćen planom namenjen je pretežno za višeporodično stanovanje. U okviru ovog bloka nalazi se i kompleks Temerinske pijace.

Otvoreni deo kompleksa pijace se zadržava uz mogućnost izgradnje poslovnog objekta uz Temerinsku ulicu.

U okviru plana nalazi se i kuća Mileve Marić Ajnštajn u Kisačkoj 20 i ona se zadržava u postojećem ruhu. U ovoj kući se planira Muzej posvećen životu i naučnom radu Mileve Ajnštajn.

Još jedan objekat od značaja nalazi se u Temerinskoj broj 1 i u njemu će se realizovati poslovni i kulturni sadržaji. U ovom objektu koji je 1902. godine sagradio Lazar Dunđerski nekada se nalazila kafana “Tri krune“.

Takođe, u okviru kompleksa Temerinske pijace nalazi se “izuzetno vredna grupacija platana”, koju urbanisti planiraju da zadrže.

U središnjem delu bloka između ulica Dositejeve, Temerinske i Kisačke planira se novi park, površine 0,79ha (7.900 kvadratnih metara) “za pasivnu rekreaciju stanovnika”. Deo parka, navodi se u Nacrtu, biće uređen u znak sećanja na život i delo Mileve Marić Ajnštajn, a deo će biti posvećen životu i delu Pavla Simića.

Deo parka, po planovima urbanista trebalo bi da bude i zelena površina na krovu podzemne garaže. S obzirom na to da u ovom bloku postoji približno 170 parking mesta (70 na javnim površinama, 100 na ostalim) na 465 stanova, potrebno je izgraditi podzemnu garažu za koju se planira raspisivanje urbanističko-arhitektonskog konkursa.

Garaža za javno korišćenje se planira na delu parcele u Temerinskoj 5a. Navodi se da bi garaža imala najviše tri sprata, dok se broj podzemnih etaža ne ograničava. Garaža bi trebalo da ima oko 55 parking mesta po etaži. Krov garaže planira se kao ozelenjen i parterno uređen prostor sa sportskim sadržajima, dečijim igralištima i prostorom prilagođenim različitim kulturnim sadržajima i, kao takav, bio bi spojen sa planiranim parkom.

Uz Kisačku i Temerinsku ulicu planiraju se različiti vanstambeni sadržaji, kao što su poslovni objekti, objekti trgovinskog i ugostiteljskog karaktera, objekti kulture i javnih službi.

Na prostoru uz Karađorđevu i Dositejevu biće dozvoljena gradnja zgrada sa maksimalno četiri sprata, dok je uz Kisačku i Temerinsku ulicu dozvoljeno graditi petospratnice.

U Temerinskoj ulici, u okviru zapadne regulacije ulice i uz jugozapadnu regulaciju Kisačke ulice planira se biciklistička staza.

Kako se navodi u Nacrtu, stanje građevinskog fonda u ovom delu grada je izuzetno loše, zbog čega je i započeta rekonstrukcija uz Kisačku ulicu i u produžetku Karađorđeve.

Javni uvid će se sprovoditi svakog radnog dana od 9 do 14 časova u prizemlju zgrade “Urbanizma” i u prostorijama Mesne zajednice “Salajka”. U digitalnom obliku materijal se može pronaći OVDE.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay