Početna Gradske teme Plavo svetlo za podršku osobama sa autizmom

Plavo svetlo za podršku osobama sa autizmom

ivanaPovodom 2. aprila – Dana osoba obolelih od autizma, na poziv Društva za podršku osobama sa autizmom Novog Sada, Pokrajinska vlada se pridružila akciji pod imenom “Osvetlјeno plavim” (“Light It Up Blue”), koju su radi skretanja pažnje javnosti na probleme obolelih od ove bolesti, pokrenule najveća severnoamerička organizacija “Autism Speaks” i evropska organizacija “Autism Europe”. Plavim svetlom, kojim je od sinoć osvetlјena i zgrada Pokrajinske vlade, u znak podizanja svesti o ovoj bolesti, biće osvetlјeno oko 200 poznatih svetskih građevina.

Autizam je vrlo složeni poremećaj, koji karakteriše slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija obolele osobe, kao i ograničeni i ponavlјajući obrasci ponašanja. Javlјa se tokom prve tri godine života i može da se dogodi svakoj porodici, bez obzira na rasnu, nacionalnu, etničku pripadnost, socijalni i ekonomski status.

Rano otkrivanje autizma je veoma bitno za dalјi tok života, jer detetu daje mogućnost da stekne određene socijalne veštine i samostalnost. Zato je neophodna podrška svih institucija i društva. Plavom bojom ukazuje se celokupnoj javnosti na probleme obolelih od autizma, njihovoj potrebi da se integrišu u društvo, o svesti da obolela deca moraju da se školuju i kad odrastu da se zapošlјavaju.

Međunarodni dan osoba obolelih od autizma obeležava se svakog 2. aprila. Ustanovlјen je rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 18. decembra 2007. godine.
Autor:Novne novosadske