Početna Gradske teme Početak kampanje “Inspiring girls” – devojčice su ovoga puta imale reč

Početak kampanje “Inspiring girls” – devojčice su ovoga puta imale reč

0

U krajnje uzbudljivom i relativno novom prostoru Startit centra u Novom Sadu, juče u 17 časova održana je panel diskusija pod nazivom “Devojčice imaju reč”, kao svojevrsan uvod u internacionalnu kampanju “Inspiring girls” koja nastoji da razbije rodne stereotipe i našim mladim damama ukaže na širinu mogućnosti koje samo na njih, nesputano čekaju.

Događaj kojem su prisustvovale devojčice sedmog i osmog razreda novosadskih škola otvorila je Marija Mandić, koordinatorka Startit centra pozdravivši prisutne, da bi potom Vukosava Crnjanski, direktorka i osnivač organizacije CRTA (Center for Research, Transparency and Accountability) koja je zaslužna za pokretanje pomenute kampanje na našim prostorima, postavila ključno pitanje – Šta je to što želite da budete kad porastete?

Budući da je celokupno druženje osmišljeno tako da bude zasnovano na izrazitoj interakciji predavača i publike, devojčice su već posle kratkog uvodnog izlaganja dobile reč. Smelo i odvažno govorile su o svojoj ljubavi prema muzici, dizajnu, modi, željama i planovima da postanu vlogerke, prevodioci, stručnjaci iz oblasti medicine i ekonomije, ali i politike.

Kako bi ih ohrabrile, i pokazale im kroz svoje lične primere, uprkos opštoj društvenoj klimi koja i dalje pravi distinkciju i koja je prećutno ipak pretežno naklonjena muškoj populaciji, da snovi i profesionalne aspiracije nisu ništa manje nedostižne i ostvarive za žene u vremenu u kom živimo, sa njima su razgovarale dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica galerije Matice Srpske, Marija Radojčić, vlasnica “Business Café” licence za Srbiju, Svetlana Mojić Džakula, vlasnica arhitektonskog biroa “Salt & Water”, Dejana Cvjetan, predsednica Novosadske ženske košarkaške akademije, i dr Tijana Prodanović, vanredna profesorica astrofizike na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu.

– Ja sam se za moju profesiju relativno lako odlučila. Zapravo, može se reći da je ona našla mene pre nego ja nju. Imala sam tu sreću da sa 14 godina odem u Njujork, u Metropoliten muzej, i taj prvi susret sa velikim umetničkim delom bio je dovoljan da znam da ja samo time želim u životu da se bavim, i da želim da završim istoriju umetnosti. Kada sam počela da radim u muzeju, imala sam najdosadniji mogući posao, ali sam onda shvatila koliko muzej ima mogućnosti da se menja, koliko može biti divno mesto gde svašta možete da radite, i kako može da bude mesto komunikacije sa različitim grupama ljudi. Tada sam odlučila da se bavim politikom u muzeju, i da budem direktor muzeja – rekla je Tijana Palkovljević Bugarski, ističući pritom da studije ne moraju nužno definisati naš budući odabir profesije i karijere, te da je prvenstveno važno raditi ono za šta smo talentovani, u oblasti u kojoj možemo da donesemo izvesne promene.

Prisutne su kroz svoje životne i profesionalne priče potom vodile i druge sagovornice, nalašavajući one ključne momente koji su ih usmerili ka današnjim uspešnim karijerama, kao i odluke i razmišljanja koja su im omogućila da se izbore za svoje istaknuto mesto u određenim oblastima. Razgovor o preduzetništvu povela je gospođa Radojčić, za oblast arhitekture i dizajna bila je zadužena vlasnica kompanije “Salt & Water”, o ulozi sporta u svom životu devojčice je upoznala Dejana Cvjetan, a profestorka Prodanović zaključila je diskusiju pričama o astrofizici i svemiru.

– Da bi se bavili ovim poslom, vi to zaista morate da volite. Neophodno je da budete sasvim posvećeni nauci, da postoji ljubav prema svemiru i istraživanju. Prirodne nauke su me uvek najviše interesoval – i biologija, i fizika, i matematika, sve mi je to bilo jako zanimljivo, a do astronomije sam došla prilično slučajno, zahvaljujući crtanom filmu “Dr Seuss” – objasnila je profesorka odgovarajući na pitanje kako neko odabere da bude astrofizičar, i odgovorom vidno zaintrigirala devojčice u publici.

Po završetku predstavljanja učesnica panela, usledio je drugi deo tematskog druženja baziran na ideji dijaloga, te su se devojčice, baš kao i njihovi predavači, smestile u pet krugov gde su imale priliku da po 10 minuta otvoreno porazgovaraju sa svakom od pomenutih dama, ne bi li dobile bolju sliku o njihovim izborima, karijerama, životnim odlukama, i odgovore koji će ih možda dovesti do onih sudbonosnih prelomnih trenutaka koji će ih kroz svega nekoliko godina vinuti u zvezdano nebo profesionalnih dostignuća.

Autor: Marija Milošević
Foto: Ivana Pejak/CRTA