Početna Gradske teme Počinje uređenje Pozorišnog trga

Počinje uređenje Pozorišnog trga

0

Radovi na uređenju Pozorišnog trga počinju u ponedeljak, 1. marta, poručuju u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije.

Reč je o prvoj fazi prethodno usvojenih planova da se uredi deo gradskog jezgra, a koji će obuhvatiti zonu Pozorišnog trga, Uspenske ulice i dela prolaza između Srpskog narodnog pozorišta i Apolo centra. Za početak, radiće se kanalizaciona mreža u zoni raskrsnice Jevrejske ulice i Bulevara Mihajla Pupina, dodaju u upravi.

Uslediće preostali planirani radovi u prvoj fazi.

“Uređenje ovog urbanog fragmenta podrazumeva parterno i hortikulturno uređenje, rekonstrukciju podzemnih instalacija, izgradnju javnog i dekorativnog osvetljenja i postavljanje urbanog mobilijara”, navode u gradskoj upravi.

Inače, radove izvodi grupa građevinskih firmi: novosadska “Energotehnika – Južna Bačka”, “Put-invest”, “AB&CO” i “Geotehnika”, kao i “Montop” iz Veternika i “Nukleus” iz Lazarevca”, uz podizvođače “Green decor” iz Beograda, “Rasing” iz Vršca i “Urban-Mobiliar” iz Knića. Radovi ukupno koštaju 378 miliona dinara sa PDV, a planirano je da budu završeni za devet meseci (270 dana).

Ovaj deo gradskog jezgra uređuje se prema pobedničkom projektu koji je usvojen pre tri godine. Okolina Srpskog narodnog pozorišta će umesto mermera dobiti granitne i behaton kocke, fontanu umesto male zelene površine kod zgrade Poštanske štedionice, informacione displeje, klupe i drugi urbani mobilijar, kao i memorijalnu traku koja će ići linijom nekadašnje male Jevrejske ulice srušene zbog gradnje pozorišta.

Na ovoj memorijalnoj traci, koja će ići linijom gde su bile kuće nekadašnje male Jevrejske ulice i koja će biti od korten čelika, laserom će biti ugravirano 90 događaja i zanimljivosti iz istorije Novog Sada, na srpskom i engleskom jeziku.

Projekat predviđa da se 16 stabala sačuva, šest lipa presadi na druge lokacije u gradu, četiri orežu i tri stabla uklone, a biće zasađeno novih 25 lišćara. Ovih 25 stabala neće biti mladice već delimično izrasla stabla i biće u betonskim jamama kako bi se sprečilo nekontrolisano širenje korenja, koje bi tako moglo da ošteti okolne podzemne instalacije.

Izvor: 021
Foto: Wikipedia