Početna Gradske teme Podeljeno 200 auto-sedišta roditeljima u Novom Sadu

Podeljeno 200 auto-sedišta roditeljima u Novom Sadu

0

Deca kao putnici u saobraćaju najčešće stradaju zbog nekorišćenja sigurnosnih pojaseva i odgovarajućeg autosedišta. Sa ciljem unapređenja bezbednosti saobraćaja i ove godine Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa gradskom upravom za saobraćaj i puteve Grada Novog Sada podeliće 300 autosedišta za decu. Prvih 100 podeljeno je danas, a roditelji su osim sedišta, dobili i kratko predavanje o pravilnoj upotrebi i montaži auto-sedišta.

Milan Gromović je otac troje dece i kako kaže za prevoz sva tri deteta od rođenja koristi auto-sedišta.

“Zbog bezbednosti u saobraćaju na prvom mestu, zbog njihove udobnosti, preglednosti same u automobilu je važno imati svest o tome. I poseban značaj je ovaj edukativni deo, sa jedne strane donacija grada, mogućnost da dobijemo besplatna sedišta ali treba znati i korstiti ih i pravilno ih fiksirati i namestiti u samom putničkom vozilu,” kaže Gromović.

A upravo je pravilna upotreba auto-sedišta i dalje rak rana za većinu roditelja.

“U Srbiji oko 90 odsto roditelja koji koriste auto-sedište prave neku grešku u korišćenju i koriste ih na nepravilan način i zbog toga su nam značajne ove obuke i predavanja koje držimo, dakle ne samo da im podelimo sedišta nego da odslušaju ovo kratko predavanje kako bi bili sigurni da su usvojili sva znanja o važnosti upotrebe auto-sedišta i kako na pravilan način ovo konkretno auto-sedište koje će dobiti da koriste”, ističe Marijana Jovanović, iz Centra za promociju bezbednosti saobraćaja.

Svest o značaju korišćenja auto-sedišta u našoj zemlji se poboljšala u poslednjih 5 godina, dodala je Jovanovićeva, ipak statistika i dalje govori da deca u saobraćaju najčešće stradaju kao putnici u automobilu.

“Posebnu pažnju smo posvetili na sedišta za decu jer mislimo da je to možda najzapušteniji deo jer veliki broj ljudi misli da će držati decu u krilu na zadnjem sedištu i to je dovoljno. To naravno da nije dovoljno kada dođe do naglog kočenja ili ne daj bože nesreće. Zbog toga služi ova akcija i ovih 300 sedišta koje ćemo u toku ove godine podeliti”, kaže član Gradskog veća zadužen za saobraćaj, Aleksandar Kravić.

Sada u prvom krugu. podeljeno je 200 sedišta, a prijava za preostalih 100 biće moguća u septembru.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay