Početna IT & Business Tim robotičara FTN-a najbolji u Evropi

Tim robotičara FTN-a najbolji u Evropi

0

Tim studenata sa Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu „Mi“ osvojio je prvo mesto na evropskom prvenstvu u robotici EUROBOT 2022.

Takmičenje je i ove godine održano u gradu La Roš sur Jon od 25. do 28. maja i okupilo je oko 100 francuskih timova kao i 21 tim iz 11 zemalja.

Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je “Age of Bots”. Roboti su imali zadatak da na terenu rešavaju nekoliko zadataka, saopštavaju sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Tim „Mi“, koji čine studenti pete i druge godine mehatronike, nakon pet takmičarskih rundi bili su drugi čime su se plasirali u razigravanje sa još sedam timova. U četvrtfinalu naš tim je pobedio ekipu “Jurasic Bot” iz Belgije, u polufinalu ekipu “ESEO – ANGERS” iz Francuske i u finalu sa dve pobede je “nadigrana” ekipa “Tim Dynamics” iz Austrije.

Sa FTN-a su u Francusku ove godine pored “Mi” ekipe otputovali i timovi “+381 Robotics” i “Memristor”. Analiza strategija protivničkih timova naše studente odvela je do vrha Evrope.

Pripreme za EUROBOT takmičenje kreću još u septembru. Visok plasman koji naši timovi ostvaruju poslednjih godina rezultat je kontinuiranog i posvećenog rada generacija studenata i tima profesora i asistenata koji stalno unapređuju znanje koja se stiču tokom studiranja.

Profesor Mirko Raković sa Katedre za mehatroniku, robotiku i automatizaciju ističe da je ovo 20. put da studenti FTN-a učestvuju na EUROBOT takmičenju. Naši timovi su u proteklih 20 godina učešća na EUROBOT takmičenju prošli naporan put od ekipa koje su bile zadovoljne plasmanom u četvrtfinale do ekipa koje su konkurenti za najviši plasman čime se potvrđuje znanje koje studenti FTN-a stiču iz oblasti robotike.

Izvor: RTV
Foto: FTN