Početna Gradske teme Podržite akciju “Hoću Tijanin zakon!” u nedelju na Trgu slobode

Podržite akciju “Hoću Tijanin zakon!” u nedelju na Trgu slobode

tijanin zakon

Akcija “Hoću Tijanin zakon! #Podrži” sa ciljem izmene Zakona o policiji održaće se u nedelju, 28. juna na Trgu slobode u 18 časova. “Hoću Tijanin zakon! #Podrži” je, prema rečima organizatora, javni, građanski, vanstranački skup koji ima za cilj promenu člana 72. Zakona o policiji koji reguliše vreme između prijave nestanka maloletne osobe i kretanja u akciju potrage.

Sadašnjim zakonom je vreme regulisano na 48 sati od prijave nestalog lica, dok bi izmenom ovog člana vreme bilo svedeno na minimum – tačnije, akcija potrage bi krenula od momenta prijave.
Predlog izmene Člana 72. Zakona o policiji poznatijeg kao ‘Tijanin Zakon’ sačinili su stručnjaci sa novosadskog Pravnog fakulteta, a na inicijativu Igora Jurića, oca tragično nastradale Tijane.
Sam predlog izmene je predat nadležnima još 30. avgusta 2014. godine, ali do danas se nije našao u proceduri za usvajanje, iako je bilo najava da će ući u proceduru.

Skup počinje tačno u 18 časova, trominutnom tišinom kao znakom mirnog protesta, sa iskazanim parolama. Nakon tišine, okupljenima će se obratiti Igor Jurić, Tijanin otac i inicijator promene zakona i Vladimir Jovanović ispred neformalne grupe građana “Dva minuta tišine” kao organizatora nedeljne akcije.
Na skup su pozvani svi građani kojima je stalo da se “Tijanin Zakon” usvoji. Tokom akcije biće postavljen i štand humanitarne fondacije “Fondacija Tijana Jurić” na kojem će biti prodavane majice sa Tijaninim likom, a sav prihod prikupljen na ovaj način će ići u humanitarne svrhe.

Autor: 021.rs