Početna Gradske teme Pojedine novosadske agencije za nekretnine naplaćuju usluge koje ne pružaju

Pojedine novosadske agencije za nekretnine naplaćuju usluge koje ne pružaju

0

stanodavacPojedine novosadske agencije za nekretnine posreduju u izdavanju stanova, kuća, pansiona i drugih nepokretnosti, uzimajući proviziju za usluge koje ni ne pružaju.Ovakvim (ne)radom, agencije krše Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, koji je donet 2013, a u potpunosti stupio na snagu 2015. godine, a koji propisuje da nijedna agencija ne sme da se bavi oglašavanjem, pa ni izdavanjem ili prodajom nekretnine bez registrovanja pri Ministarstvu trgovine. Ilegalne agencije, u ovom slučaju, ne bi smele ni da naplaćuju naknadu za pružene usluge posredovanja, ali to čine i mnogo pre sklapanja ugovora sa nalogodavcem.

Građani neupućeni, zakon samo na papiruNovosađanin Milan O. nedavno je na sajtu za oglašavanje pronašao stan koji je želeo da zakupi. Ovo mu je bio prvi put da sarađuje s agencijom, a za 021 kaže da je pristao jer nije imao drugog izbora u datom trenutku. “Ja, kao podstanar, nikada nisam angažovao agenciju. Angažuje je stanodavac. Kada je trebalo da mi pokaže stan, agent nije stigao u ugovoreno vreme na adresu jer nije znao gde je ulica. Zašto onda podstanar plaća agenciji naknadu za pruženu uslugu, kad mi usluga nije pružena? Zašto u Novom Sadu podstanar ili kupac stana plaćaju punu naknadu agenciji, a u Beogradu ili u drugim gradovima nije tako”, pita se ovaj Novosađanin.

I u pravu je. Novi Sad jedan je od gradova u kojima mahom podstanar plaća naknadu agenciji za pruženu uslugu u posredovanju, što je suprotno Zakonu o posredovanju. Mnoge agencije krše pomenuti zakon time što, pre svega, oglašavaju nekretnine bez pismenog ugovora sa stanodavcima, traže proviziju za usluge koje ne pružaju ili iznose traže od zakupaca, a agenti rade i bez položenog stručnog ispita za posredovanje. S obzirom na to da većina građana i dalje nije upućena u odredbe ovog zakona, agencijama su ruke odrešene. Naime, agencija za nekretninu ne bi smela da oglasi prodaju ili davanje u zakup stana bez potpisanog predugovora ili ugovora sa stanodavcem tj. klijentom. To znači da nije dozvoljeno telefonsko dogovaranje za objavu stana na internetu, usmeno dogovaranje cena i uslova zakupa, kao ni naplata provizije podstanaru, koji nije ni birao da ide preko agencije.

Zakon o posredovanju reguliše rad agencija za posredovanje, koje su licencirane u Srbiji i čiji agenti su položili stručne ispite i nalaze se na spisku registrovanih posrednika Ministarstva trgovine. Legalnih posrednika je u Novom Sadu, prema registru ministarstva iz prošle godine, ukupno 60, dok je broj nezavisnih agenata i ilegalnih agencija u gradu veći.

Upis u registar posrednika garant je da će zakupac i stanodavac dobiti kvalitetnu uslugu, kaže za 021 Sanja Vučković, direktorka House nekretnina. Kako kaže, uvođenje u potpuno legalne tokove povećalo je promet agencija koje žele da posluju u skladu sa zakonom, a sve više građana ne želi da se igra s nelegalnim agentima.

“Mi u registru agencija smo vrlo vidljivi i ne krijemo se ni od koga. Inspekcije nas sada češće kontrolišu, i to i tržišna i inspekcija rada. Bilo je razloga za to pooštravanje, ali smatram da 99 odsto agencija radi zakonito i da nema više telefonskih posredovanja i rada ‘od kuće’. Kao posrednika, kontrolišu vas i sajtovi za oglašavanje, što ne idu naruku onima koji su ovaj posao radili nelegalno”, navodi ona. Kako dodaje, Zakon je uveo red, ali je ostavio mogućnost slobodnog tumačenja visine provizije agencijama. “Ostavljena je mogućnost da tumačite na ovaj ili onaj način”, kaže ona i dodaje da u Beogradu ne razumeju zbog čega u Novom Sadu baš zakupac plaća proviziju.

To ne razume ni zakon, s obzirom na to da propisuje da nalogodavac plaća proviziju za posredovanje, zato što je on sklopio ugovor sa agencijom. Bez obzira na to, u gradovima u Srbiji vladaju drugačija, “ulična” pravila, pa tako u Novom Sadu plaća kupac/zakupac, u Jagodini prodavac, a u Smederevu se deli pola-pola na kupca i prodavca. Nalogodavac može da bude i zakupac i prodavac/stanodavac, ali agencija ne sme da traži novac od zakupca ukoliko on nije akter potpisivanja ugovora. U praksi se ova naknada i slobodno određuje i slobodno naplaćuje, često i pre samog potpisivanja ugovora, što je protivzakonito.

U Udruženju stanodavaca Srbije kažu da ne sarađuju s agencijama za nekretnine, ali da od zakupaca mahom čuju negativna iskustva. “Većina ljudi ne želi da ide preko agencije jer vlada nepoverenje. Ja bih, lično, pristao na usluge agencije, ali samo kada bih znao tačno šta dobijam, ko mi ulazi u stan i pod kojim uslovima sarađujemo”, kaže za 021 predsednik Udruženja stanodavaca Srbije Dragan Cvjetićanin.

Ukoliko želite da prodate stan, date ga u zakup ili ga iznajmite, prvo što ne bi trebalo da radite je da pristanete na bilo šta bez pisanog traga. Ukoliko želite da angažujete agenciju za nekretnine, proverite u registru posrednika OVDE koja agencija ima licencirane agente. Ukoliko naiđete na nelegalnu praksu, možete je prijaviti tržišnoj inspekciji Ministarstva trgovine u odeljenju u svom gradu.

Autor: 021