Početna Gradske teme Pokrenuti prekršajni postupci protiv roditelja zbog neopravdanih časova

Pokrenuti prekršajni postupci protiv roditelja zbog neopravdanih časova

0

Ukupno 19 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka podneto je do sada Prekršajnom sudu u Novom Sadu radi utvrđivanja odgovornosti roditelja čija su deca neopravdano izostajala iz škole.

Od toga, kako za “Novosti” kažu u Prekršajnom sudu, rešeno je pet predmeta. U jednom slučaju zahtev je odbačen, izrečena je jedna opomena, a u tri slučaja su roditelji kažnjeni sa po 5.000 dinara, jer njihova deca nisu redovno pohađala nastavu.

“Preostalih 14 predmeta i dalje je radu. U 2019. podnet je jedan takav zahtev zbog istog prekršaja i nije rešen”, kažu u Prekršajnom sudu za “Novosti”.

Nedolazak u školu, ili bežanje sa pojedinih časova, đaci pokušavaju da pravdaju raznim izgovorima, mada ima i onih učenika koje su roditelji, bez obzira na razlog, spremni da opravdaju u školi. Jasmina Pastonjicki, predsednica Aktiva direktora osnovnih škola u Novom Sadu i direktorka OŠ “Vasa Stajić” kaže da su roditelji spremni da pravdaju deci izostanke iako je osnovna škola obavezna.

“U slučajevima kada đak do pet časova izostaje bez opravdanja, o tome odmah obaveštavamo roditelje. Ukoliko su takva odsustvovanja česta, obaveštavamo i Centar za socialni rad i kao krajnja mera primenjuje se prijava sudu protiv roditelja. Imali smo situaciju da dete tri dana dođe, dva ne dođe u školu i to se ponavlja”, kaže Pastonjicki, ističući da škola primenjuje pojačan vaspitni rad sa đacima za koje se utvrdi da neopravdano izostaju.

Stanko Matić, predsednik Aktiva direktora srednjih škola u Novom Sadu i direktor Tehničke škole “Mileva Marić Ajnštajn”, kaže za “Novosti” da je dozvoljeno da đak ima 25 neopravdanih izostanaka.

“Učenici, posebno oni iz okolnih mesta, nedolazak na prvi ili drugi čas pravdaju kašnjenjem autobusa, odlaskom kod zubara. Ima i onih koji tvrde da se mama razbolela, pa su morali da ostanu kod kuće da čuvaju brata ili sestru”, navodi on.

Izvor: Novosti
Foto: PIxabay