Početna Gradske teme Položeni venci na spomenik Hačkar

Položeni venci na spomenik Hačkar

0

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i NJ.E. ambasador Republike Jermenije Ašot Hovakimijan položili su vence na spomenik Hačkar na Bulevaru Mihajla Pupina povodom davanja pomena srpskim vazduhoplovcima koji su u Jermeniji pre 34 godine poginuli prilikom dostavljanja pomoći postradalima od zemljotresa u toj zemlji. Zadatak prevoženja humanitarne pomoći, poveren je te 1988. godine sedmočlanoj posadi, koja je na jučerašnji dan doživela udes prilikom pada aviona Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva.

“Sa velikim poštovanjem se sećamo srpskih pilota i ukazujemo na neprolazne ljudske vrednosti – empatiju, humanost i požrtvovanje. Naša zemlja, a i mi u Novom Sadu, uvek ćemo pamtiti te plemenite ljude. Jedan od simbola sećanja na njih je i ovaj spomenik – Hačkar, koji je u naš grad stigao kao znak neraskidive veze jermenskog sa srpskim narodom. Svih ovih godina, gradili smo čvrste veze sa Jermenijom, tako da smo i danas veliki prijatelji. S obzirom na činjenicu da dva naroda vekovima imaju zajedničku istoriju obojenu prijateljstvom, na tim temeljima nastavićemo da gradimo dobre odnose i u budućnosti”, rekao je Milan Đurić.

Ambasador Republike Jermenije NJ.E. Ašot Hovakimijan istakao je da mu je drago što je nakon Beograda i polaganja venaca na spomen Hačkar, koji je postavljen 1993. u Zemunskom parku, sada prisutan i u Novom Sadu, da položi venac na drugi spomenik, postavljen istim povodom 1995. godine u centru Novog Sada i to na mestu gde se nekad nalazila Jermenska crkva. On je naglasio da je sećanje na pilote, dugo 34 godine, veoma duboko i da svedoči i o prijateljstvu dva naroda.

Posada aviona posmrtno je odlikovana ordenom “Prijateljstvo naroda” SSSR-a za ispoljenu hrabrost i samopožrtvovanje prilikom izvršavanja misije pružanja pomoći u otklanjanju posledica zemljotresa u Jermeniji, a kao znak neraskidive veze jermenskog naroda sa srpskim narodom, početkom devedesetih godina, iz Jermenije su poslata dva Hačkara.

Izvor: NoviSad.rs
Foto: NoviSad.rs