Početna Gradske teme Ponovo na uvidu plan veletržnice u Novom Sadu: Gradiće se fazno, evo...

Ponovo na uvidu plan veletržnice u Novom Sadu: Gradiće se fazno, evo šta će sve imati

0

Komisija za planove je stavila na ponovni javni uvid plan radne zone “Sever II” kojim se između ostalog definiše lokacija za veletržnicu.

Ovaj plan čeka na usvajanje od 2017. godine, već je bio na ranom javnom uvidu početkom 2018. godine i polovinom 2019. godine, ali je sada ponovo pred građanima jer se mora uskladiti sa drugim urbanističkim aktima, kao i sa drugim izmenama na terenu.

Plan detaljne regulacije radne zone “Sever II” obuhvata 259,7 hektara zemljišta na kojem se od pedesetih godina prošlog veka pretežno nalaze industrijski objekti, a nakon privatizacije poslednjih godina i drugi privredni sadržaji. Ovo je prostor čija je granica na severu Kanal DTD, na istoku Sentandrejska ulica, na jugu Partizanska i Put Novosadskog partizanskog odreda sa železničkom prugom ka Subotici, koja je istovremeno i zapadna granica.

Predlog urbanističkog plana za ovaj prostor ne donosi posebne novosti u odnosu na ono što je tu do sada i bilo građeno, odnosno i dalje će se na tom prostoru nalaziti privredni objekti do dva sprata, pri čemu će i dalje visinski reper biti dvanestospratni soliter Novkabela u kojem je sada sedište jedne IT firme. Dozvoljene su podele parcela zbog transformacije prostora, ali minimalna veličina se ograničava na 2.000 kvadrata, dok će za one preko jednog hektara biti obavezno raditi urbanističke projekte.

Glavna novina u odnosu na sve dosadašnje urbanističke planove za ovaj deo grada jeste da je Novi Sad sada ucrtao gde će biti veletržnica, koja je tokom proteklih decenija menjala lokacije. Ova lokacija je prošle godine potvrđena i u Generalnom urbanističkom planu do 2030. godine.

Kako se vidi iz nacrta plana za “Sever II”, veletržnica će biti na samom krajnjem zapadnom delu zone “Sever II”, na mestu gde je sada uglavnom neuređeno građevinsko zemljište, a najbliži im je pogon fabrike “Aptiv 2” (nekadašnji Neobus).

Prema planu, veletržnica bi zauzimala malo više od 10 hektara.

“Procenjeno je da Novi Sad, kao centar regije, treba da zadovolji kompleks veličine od šest do 10ha na kojem bi bilo moguće organizovati veletržnicu koja bi se etapno realizovala i postepeno organizovala kao moderan distributivni centar. Planirani lokalitet pruža mogućnost organizacije moderne veletržnice i organizaciju sadržaja, tako da je moguća fazna realizacija u kojoj prva faza može da obuhvati manju površinu, ali ne manju od 5,5 ha. Preporuka je da se prva faza realizuje u istočnom delu bloka”, navode urbanisti.

U planu se navodi da je za veletržnicu obavezna izrada urbanističkog projekta i da je planirano da maksimalna visina objekata bude dva sprata, indeks zauzetosti do 50 odsto.

“Veletržnica treba da sadrži zatvoreni prostor tržnice na veliko sa boksovima za prodaju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, otvoreni prostor za prodaju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz kamiona kao model prodaje koji je na ovim prostorima još uvek neizbežan, parking za teretna vozila za snabdevanje pijace, parking putničkih vozila za kupce, hladnjača, kontrolna zgrada (uprava), dodatni sadržaji (skladištenje cveća). Unutar prostora neophodno je predvideti neki ugostiteljski sadržaj, sanitarne čvorove za korisnike i prodavce, pa i dodatne sadržaje koji će obezbediti bolji kvalitet usluge”, stoji u opisu veletržnice.

Dodajmo da će se gradnjom veletržnice konačno ukinuti Kvantaška pijaca koja je i napravljena kao privremeno rešenje.

Javni uvid u Plan detaljne regulacije radne zone “Sever II” može se pogledati u prostorijama Urbanizma na Bulevaru cara Lazara 3 i u Mesnoj zajednici “Radnički” u Braće Mogin, kao i na sajtu Urbanizma i sajtu Novog Sada.

Tokom uvida koji traje do 1. marta mogu se podneti pismene primedbe i sugestije na plan Upravi za urbanizam u Školskoj 3. Komisija za planove će primedbe razmatrati na javnoj sednici 16. marta od 9 časova, u Plavoj sali Skupštine grada, Žarka Zrenjanina 2.

Izvor: 021.rs/Žarko Bogosavljević
Foto: 021.rs/Urbanizam