Početna Gradske teme Ponovo pokvaren aparat za zračenje – 102 pacijenta na listi čekanja

Ponovo pokvaren aparat za zračenje – 102 pacijenta na listi čekanja

institut_u_kamenici_700x

Aparat za zračenje na Institutu za onkologiju Vojvodine, star jedanaest godina, ponovo je pokvaren, a bez terapije su ostala 102 pacijenta.

Tehnička ekipa Instituta ustanovila je u ponedeljak kvar na motoru kolimatora, poručila rezervni deo i očekuje isporuku i servisiranje najkasnije do sledećeg ponedeljka.

Svi pacijenti zakazani za zračnu terapiju od ovog ponedeljka, njih 102, su otkazani i ista im se pomera do trenutka kada se osposobi linearni akcelerator i dovede u funkcionalno stanje – navode za 021.rs u Institutu za onkologiju Vojvodine.

Podsetimo da je u toku instalacija jednog od tri nova linearna akceleratora u Kamenici, nabavljenih prošle godine nakon višegodišnjeg problematičnog postupka.

Koliko je hitno da novi aparat bude u upotrebi pokazuje i podatak da je lista zakazivanja za oko 300 pacijenata duža u odnosu na prosek u prvoj polovini prošle godine, a čekanje je uzrokovano upravo zbog čestih kvarova aparata.

Zbog problema su pacijenti bili upućivani u Zdravstveni centar u Kladovu prošle godine, gde su primali konvencionalnu terapiju.

Zračenje se na aparatima obavlja u dve ili tri smene na Institutu za onkologiju Vojvodine.

Izvor: 021.rs
Foto: 021.rs