Početna Gradske teme Posetioci Štranda i danas skupljaju pomoć za Borka Ninića

Posetioci Štranda i danas skupljaju pomoć za Borka Ninića

Akcija “Humani ponedeljak” za Borka Ninića obolelog od cerebralne paralize, biće ponovljena danas, 14. avgusta.

Zbog lošeg vremena poseta Štrandu prošlog ponedeljka bila je osetno manja nego u prethodnom periodu, tako da je za nabavku Tobi uređaja za ovog 33-ogodišnjeg Novosađanina prikupljeno 16.130 dinara.

Borko je korisnik je Dnevnog boravka za osobe sa telesnim invaliditetom koji se nalazi u sklopu ŠOSO “Milan Petrović” sa domom učenika u Novom Sadu. On boluje od cerebralne paralize, ne govori i ne može da napravi nijedan funkcionalan pokret gornjim i donjim ekstremitetima. Do sada se sporazumevao isključivo facijalnom ekspresijom i izvesnim pokretima glavom za da i ne. Kako Borko ima očuvane intelektualne sposobnosti, ovakav vid komunikacije ga je veoma ograničavao u funkcionisanju i sticanju novih saznanja.

Borko Ninić je danas korisnik asistivne tehnologije Tobi uređaja pomoću kojeg piše pogledom i na takav način komunicira sa okruženjem. Ovaj uređaj koristi isključivo u boravku koji pohađa, jer je to aparat u vlasništvu škole. Od neprocenjivog značaja bilo bi mu korišćenje Tobi uređaja svakodnevno i kod kuće, što bi mu omogućilo komunikaciju sa širom društvenom sredinom i samim tim poboljšalo kvalitet života.

Izvor: 021.rs
Foto: JKP Zelenilo