Početna Gradske teme Postavljen visokonaponski podzemni kabl na Jugovićevu: Bezbednije snabdevanje strujom

Postavljen visokonaponski podzemni kabl na Jugovićevu: Bezbednije snabdevanje strujom

0

Završena je izgradnja visokonaponskog podzemnog kabla od 110 Kv, kod trafostanice “Novi Sad 5” na Bulevaru vojvode Stepe.

Vrednost radova je 3,2 miliona evra.
Predstavnici Grada i Elektromreže Srbije (EMS) su naveli da je njegovom izgradnjom povećana pouzdanost i bezbednost u snabdevanju električnom energijom, a u svrhu stabilnijeg rada elektroenergetskog sistema, kao i dugoročnog obezbeđenja napajanja električnom energijom potrošača na području Novog Sada.
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je objasnio da su ovim podzemnim kablom dužine četiri kilometra spojene dve trafo stanice, jedne na Jugovićevu i druge u Ulici Heroja Pinkija na Telepu.

Sada imamo bolju sigurnost, ukoliko dođe do ispadanja jednog sistema, jer će drugi moći da ga odmeni, odnosno imaće kapacitet da to nadomesti i da nam se ne dešava da veliki deo grada ostaje bez struje. Koliko je to značajno, sa aspekta stambenih objekata, škola i obdaništa, toliko je važno i za Toplanu Zapad koja pokriva ovaj deo grada. Hendikep ovako velikih investicija je da vi ni ne vidite benefit kad sve funkcioniše dobro, ali baš zato što sve funkcioniše dobro spremniji ste da odgovarate na izazove koji zavise od raznih faktora – rekao je Vučević.

Direktorka EMS-a Jelena Matejić naglasila je da se izgradnjom ovog kabla povećava pouzdanost i bezbednost u snabdevanju električnom energijom i poboljšava stabilnost rada elektroenergetskog sistema.

Ona je dodala da je ovo je prvi put da se visokonaponski podzemni kablovi postavljaju na teritoriji Vojvodine.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay