Početna Gradske teme Poziv za učešće u umetničkim rezidencijama u projektu “Ženska moć u stripu...

Poziv za učešće u umetničkim rezidencijama u projektu “Ženska moć u stripu – WOMCOM”

0

Poziv za učešće u umetničkim rezidencijama u projektu “Ženska moć u stripu – WOMCOM” otvoren je danas a, rok za prijave je 31. maj.

Poziv je namenjen svima onima koji crtaju stripove, zinove, veb stripove, mange ili ilustracije, i koji na strip gledaju kao na medij za pričanje priča iz ženske perspektive i vraćanje moći ženama.

Ukoliko ste nezadovoljni načinom na koji su žene prikazane u mejnstrim stripovima i proizvodima pop kulture, posebno u jugoistočnoj Evropi i ukoliko želite da pomognete da se ta percepcija promeni, ove rezidencije su upravo za vas.

Učesnici/e rezidencija biće u prilici da kreiraju kratke stripove, dobiju mentorsku podršku, izlažu svoje radove i pridruže se kreativnoj regionalnoj mreži koja promoviše ženske glasove i perspektive. Ukoliko ste zainteresovani za crtanje stripova koji preispituju patrijarhat, rodnu nejednakost i druge oblike društvene nejednakosti, te želite da putujete, da upoznajete druge umetnike/ce i istomišljenike/ce, onda će vam ovaj rezidencijalni program biti višestruko koristan.

Dakle, ako ste strip umetnik/ca koji/a traži platformu za deljenje svojih priča i umetnosti sa ciljem da doprinesete preoblikovanju umetnosti stripa, WOMCOM zajednica se raduje susretu sa vama.

Uslovi za prijavu:

– Da crtate stripove, mangu, veb stripove, zinove, ilustracije, grafički dizajn ili ste aktivni u drugim vizuelnim oblastima;

– Da imate više od 18 godina u momentu početka izabranog rezidencijalnog programa – ili, u momentu početka prvog, ukoliko ste se prijavili za više njih;

– Da ste državljanin/ka sledećih zemalja: Hrvatske, Grčke, Mađarske, Crne Gore, Srbije, Slovenije ili ste državljanin/ka EU, a živite u navedenim zemljama;

– Da se sporazumevate na engleskom jeziku.

Očekivanja od učesnika/ca:

– da radi na strip projektu po sopstvenom izboru;

– da kreira najmanje pet (5), maksimalno devet (9) stranica stripova koji će biti izloženi;

– da izložite radove koje ste napravili tokom dve nedelje na rezidenciji;

– da ste saglasni da se vaš rad objavi u štampanoj antologiji, kao i u onlajn repozitorijumu.

Više detalja o rezidenciji pročitajte na https://vomcom.io/residencies/

Korisne informacije:

– Jedna osoba može da se prijavi na više rezidencija;

– Možete se prijaviti za rezidenciju u zemlji čiji ste državljanin/ka, kao i za rezidenciju u zemlji u kojoj boravite;

– Ukoliko budete izabrani, bićete obavešteni o rezultatima prijave do 20. juna 2023, u ponoć.

Kako biste se prijavili, potrebno je da popunite formular na ovom linku.

Pre procesa prijave, preporučujemo da pripremite:

– 3-10 slika vašeg rada ili link za svoj sajt ili naloge na društvenim mrežama;

– Kratku biografiju (max. 1500 karaktera);

– Kratak tekst u kome ćete navesti šta vas motiviše da učestvujete u programu (ovaj deo se popunjava u samom formularu). Objasnite svoje umetničke ciljeve i na koji način ovaj projekat može da vam bude koristan.

U slučaju da se prijavljujete za obe rezidencije, navedite jasno objašnjenje za svaku od njih (max. 3000 karaktera).

“Ženska moć u stripu – WOMCOM” je inicijativa za saradnju koja okuplja partnere iz Hrvatske, Grčke, Mađarske, Crne Gore, Srbije i Slovenije. Glavni cilj je osnaživanje strip umetnica, kao i razmatranje rodnih pitanja u oblasti stripa. Projekat sufinansira Evropska komisija, kroz program Kreativna Evropa.

Izvor: gradskeinfo.rs
Foto: PrtSc/skcns.org