Početna Gradske teme Poznati Novosađani tvrde: Grad se obrukao tablom koju je otkrio princ Čarls

Poznati Novosađani tvrde: Grad se obrukao tablom koju je otkrio princ Čarls

0

Tabla

Prošle sedmice Srbiju su posetili princ Čarls i vojvotkinja Kamila. Prilikom boravka u Novom Sadu, sin engleske kraljice Elizabete II i njegova životna saputnica obišli su centar grada, gde ih je dočekao gradonačelnik Miloš Vučević. Nakon svečanog programa u Katoličkoj porti, princ od Velsa otkrio je ploču u znak zahvalnosti Grada Novog Sada trima Britankama – Margaret Polemis, Meri Lobek i Irine Marinković, koje su tu živele i bavile se humanitarnim radom.

S obzirom na način na koji je na njoj ispisan tekst, dvojezična tabla koja je 17. marta 2016. godine postavljena u cenru grada izazvala je brojne polemike u novosadskoj i srpskoj javnosti.

Naime, poznati Novosađani šokirani su izgledom table uz konstatacije da umesto dosadašnjeg običaja da se nakon teksta na jednom jeziku ispod napiše prevod na drugom, na ovoj spomen ploči tekst je “iseckan” i prevođeno na svakih nekoliko sintagmi.

Na ovu temu na Fejsbuku vođena je prava polemika, a svi su saglasni u jednom – Grad Novi Sad prilično se obrukao ovakvim (ne)poznavanjem engleskog jezika.

U diskusiji su, između ostalih, učestvovali Roman VehovecRobert Kolar, Goradana Čomić, Bogica Mijatović i Milan Mumin.

Ubrzo nakon što je fotografija table dospela u javnost na svom Fejsbuk profilu oglasio se Vehovec i nazvao je “skandaloznim i nepismenim čudom od ploče, kojom su nas vlasti još jednom izbrukale”.

Ne znam odakle da krenem pa ću kratko: In this house lived… je toliko nepismeno glupavo da je neobjašnjivo, ukratko – bukvalan prevod smehotresno, a zvuči neopisivo na engleskom. Ovo Večito zahvalni je potpis pod ploču i može da bude samo u jednom redu ili u levom bloku , i to Večito zahvalni: pa onda jedan za drugim oni koji su zahvalni. Takođe, datum na engleskom je pogrešno napisan. Sve u svemu sramotno, kao da smo totalni seljoberi i niko ne zna engleski. I tako… Ima još, nego mi muka da čitam pažljivije. I onda taj cenzralni blok kao naslov knjige, šta li? Primetio sam da ova vlast tako piše i pisma. Sve u cenztar, i potpis im je u centru! Čudi me da su slova tako mala. Oni vole Times, ali jedno tri puta veći nego što je ovde. Valjda nisu hteli da se troše na veličinu ploče. Jadno brate moj, jadno.

Milan Mumin, pevač benda “Love hunters”, koji godinama živi u Njujorku napisao je:

– Pa, plakati ću, udaviti ću se?!!

Robert Kolar, član Izvršnog odbora Glavnog odbora LSV, nadovezao se rečenicom:

Nemojte tako. To je verovatno remek delo šefa kabineta gradonačelnika. Caca Lazio. On je tamo najpametniji.

Zamenica predsednika Demokratske stranke i Predsednica Foruma žena Demokratske stranke Gordana Čomić takođe je prokomentarisala tekst preveden na engleski jezik:

Zar ne treba 17th March? Ili ima neko pravilo da ja ne znam za spomen ploče? A i ona prva rečenica mislim da treba drukče, ako je deo celog teksta…

Publicista i novinar Bogomir Bogica Mijatović istakao je da je tabla sramota za Novi Sad i zapitao se:

O čemu govorimo kada je je gradska sekretarka za kulturu bila osoba koju NIKO iz sveta kulture ne poznaje?

Vehovec je u svom prepoznatljivom stilu zaključio “da kada najgori, najnepismeniji, najneobrazovaniji i istovremeno najambiciozniji vladaju i uređuju, onda je to popločavanje puta u pakao”.

A pripremni radovi počinju naizgled manje bitnim stvarima. Ovakvim, na primer, pločama, nekakvim spomenicima, adekvatnim medijima. I to sve prolazi, na to se navikava, odmahuje rukom i malo po malo… Aj, Jovo, nanovo. A zapravo novosadska vlast bi trebalo, pošto su ovaj status pročitali, pa čak i bez vaših reakcija, kojih je doduše jako malo, da odmah naprave novu ploču, pismenu, normalnu. Ali oni se, kao i uvek, prave mrtvi i voze svoje ludilo. Prvo, političari nikada ne priznaju bilo kakvu grešku, posebno ne priznaju da su glupavci. I, konačno, znaju da od nas kojima ovo smeta, nema opasnosti. Koga briga za 3% stanovništva!

Šta na ovu temu kažu stručnjaci pročitajte OVDE!

Autor: NSHronika.rs
Foto: Dragutin Savić