Početna Gradske teme Poznato ko će graditi stanove za naučnike i umetnike u Novom Sadu

Poznato ko će graditi stanove za naučnike i umetnike u Novom Sadu

0

Četiri građevinske firme dobile su posao izgradnje stambene zgrade na tri sprata, namenjene zbrinjavanju mladih naučnika i umetnika u Ulici Stanoja Stanojevića.

Na tender Fondacije za rešavanje stambenih potreba mladih nastavnih i naučnih radnika i umetnika (FONDUNS) stigle su dve ponude.

Ponuda grupe ponuđača u kojoj su “Best izgradnja”, “SET” Šabac i “Struja” doo odbijena je jer je cena (oko 130 miliona dinara sa PDV) bila viša od ponude druge grupe ponuđača (oko 108 miliona dinara sa PDV).

Posao je dobila jeftinija ponuda koja je ispunjavala i sve tražene uslove – “BMC Connect”, “Inobačka”, “Ekonomistelektro” i “CHW Instal”.

Buduća zgrada sa 25 stanova biće peta po redu ove namene u istom bloku na Novom naselju. Neto površina je 1.308 kvadrata, a rok za završetak izgradnje biće 10 meseci.

Ove zgrade niču u nameri Univerziteta u Novom Sadu (osnivača Fondacije) da zaustavi, kako kaže, “evidentno prisutan odlazak mladih istraživača, naučnih radnika i nastavnika (tzv. odliv mozgova)”.

Fondacija je osnovana 1999. godine. Do sada su izgrađene četiri stambene zgrade u kojima živi 114 naučnih radnika i umetnika, a koji stanove dobijaju po konkursu.

Peta zgrada bila je u planu još 2018. godine, ali do sada nije počela izgradnja. Zemljište je dato u namenu sredinom avgusta 2019. godine.

Poslednja zgrada je useljena 2015. godine.

Budući stanari biće odabrani na osnovu konkursa, što je bila procedura i za prethodna četiri objekta.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay