Početna Gradske teme Praksa za buduće medicinare u Kabinetima

Praksa za buduće medicinare u Kabinetima

0

Đaci medicinskih škola koji bi ranije, nakon stečenog pripremnog znanja odlazili u bolnice, domove zdravlja ili gerontološke centre da bi ga i primenili, sada su za to uskraćeni. Zbog situacije sa korona virusom, praktična nastava za te učenike će se ove školske godine odvijati isključivo u kabinetima škola.

Davanje injekcija, reanimacija, previjanje rana, nega, rehabilitacija i ostale aktivnosti koje podrazumeva praksa u medicinskim školama, đaci neće moći da primene na bolesnicima, kako se ne bi ugrozila epidoemiloška situacija u zdravstvenim centrima. U Ministartsvu prosvete kažu da su škole spremne za takav vid praktične nastave.

“Naši učenici vežbaju na lutkama i drugim trenažerima i postižu ishode učenja a kada se stabilizuje situacija oni će se vratiti u zdravstvene ustanove da rade sa pacijentaima i da im pruže negu”, rekao je Aleksandar Pajić posebni savetnik ministra prosvete.

Takav vid prakse u Medicinskoj školi u Novom Sadu realizovaće se nakon redovnih teorijskih časova, kojih će biti od 15 do 20.

“Svi naši instituti, odnosno naše nastavne baze su trenutno zatvorene, tako da nismo u mogućnosti da tamo održavamo praktičnu nastavu odnosno nastavu vebi, pa smo primorani na ovaj način da taj problem prevaziđemo”, potvrdio je Đorđe Iskrin direktor medicinske škole 7 april u Novom Sadu.

Za razliku od medicinskih, profesionalna praksa u ostalim srednjim školama će se realizovati kao i ranije, ali u skladu sa zakonom i merama koje propisuje poslodavac u kompaniji u kojoj se ona ostvaruje.

Izvor: RTV
Foto: PIxabay