Početna Politika Podneta inicijativa da se Vudrou Vilsonu podigne spomenik u Novom Sadu

Podneta inicijativa da se Vudrou Vilsonu podigne spomenik u Novom Sadu

0

Gradski odbor SPO podneo je danas inicijativu da se 28. predsedniku SAD Tomasu Vudrou Vilsonu podigne spomenik i u Novom Sadu.

Inicijativa je podneta gradonačelniku Milošu Vučeviću i Savetu za kulturu Skupštine grada, a kako se navodi, “u znak zahvalnosti za sve što je ovaj američki političar učinio za srpski narod”.

Predložena lokacija za spomenik je na Bulevaru Mihajla Pupina kod tzv. Pupinove palate.

“Na Bulevaru Mihajla Pupina je i Pupinova palata, pa bi spomenik Tomasu Vudrou Vilsonu, inače bliskom prijatelju Mihajla Pupina, dodatno simbolički upotpunio ovaj deo grada. Vilson je dobitnik Nobelove nagrade za mir, tokom dva mandata na funkciji predsednika SAD, a nakon završetka Prvog svetskog rata imao je presudnu ulogu da Banat uđe u sastav Kraljevine Srbije. Na Pariskoj mirovnoj konferenciji 1919.godine uticao je na premijere Italije, Francuske i Velike Britanije da se ova odluka potvrdi. Uz to, dao je i proglas u kom je posebno istakao hrabrost Srba, a na četvrtu godišnjicu Prvog svetskog rata, proglasio je Srpski dan, davši nalog da se na Beloj kući i svim državnim institucijama širom SAD tog dana vijori srpska zastava”, stoji u obrazloženju ove inicijative.

Podsetimo, prošle godine je predsednik Aleksandar Vučić pokrenuo inicijativu da se Vilsonu podigne spomenik na istoimenom novom beogradskom bulevaru, kako je tada rekao, “u znak zahvalnosti za sve što je učinio za srpski narod” i kao “simbol želje očuvanja i unapređenja odnosa između Republike Srbije i Sjedinjenih Država”. Njegovu inicijativu je usvojila Skupština Grada Beograda

Pupinova palata je naziv višespratnice koju je “Galens invest” sazidao pre dve godine na uglu Bulevara Mihajla Pupina i Ulice Narodnih heroja, ali ovu zgradu, sem naziva koji joj je dao investitor, Novosađaani zovu i “Dodikova palata”.

SPO je na poslednjim izborima učestvovao u koaliciji okupljenoj oko Srpske napredne stranke.

Izvor: 021
Foto: Wikipedia