Početna Gradske teme Praznična trpeza u privremenoj bolnici na Novosadskom sajmu

Praznična trpeza u privremenoj bolnici na Novosadskom sajmu

U privremenoj bolnici na Novosadskom sajmu broj pacijenata od juče je uvećan za četiri, pa se tamo trenutno leči 192 zaraženih virusom korona, sa najblažom kliničkom slikom. I neki od njih danas će proslaviti Vaskrs. A da li će imati prazničnu trpezu?

U kampusu Novosadskog univerziteta, budući da nema studenata, pripremaju se obroci za privremenu bolnicu na Novosadskom sajmu. Ručak je uvek kuvano jelo, a od danas se i za večeru priprema topli obrok, dok užina podrazumeva voće. Pripremaju se i dijetalni obroci, a poštuje se i HACCP standard.

Zoran Martinović, direktor Studentskog centra Novi Sad kaže:

– U pripremi se pridržavamo svih standarda i zakonski propisanih normi. Nutritivne i kalorijske vrednosti su po najvišim standardima. I sve bezbenosne procedure su primenjene. Institut za javno zdravlje redovno analizira namirnice, kao i prostorija u kojima se priprema hrana.

Dnevno se isporuči oko 750 obroka, za pacijente, lekare i vojnike angažovane na Novosadskom sajmu. Kao i za katolički Vaskrs, i danas će za najveći pravoslani praznik trpeza biti bogatija. Neće izostati kolači, ali ni vaskršnja jaja.

– Ceo meni za današnji dan je praznični. Radi običaja, isporučićemo veću količinu farbanih jaja, da bismo ljudima koji su tamo boravak na Sajmu na veliki hrišćanski praznik učinili prijatnijim – ističe Martinović.

U Hali 1 i Hali “Master” pripremljeno je gotovo 1.000 kreveta, a na lečenju na Novosadskom sajmu trenutno se nalazi 192-oje obolelih.

Prvi pacijenti stigli su na Novosadski sajam 6. aprila, pa bi uskoro moglo da se očekuje otpuštanje onih koji su se oporavili, jer je planirano zadržavanje 14 do 28 dana, ako nakon toga dva puta budu negativni na testiranju na Kovid-19.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay