Početna Gradske teme Privredni sud odložio uvođenje stečaja u JKP “Stan”

Privredni sud odložio uvođenje stečaja u JKP “Stan”

jkp-stan

Privredni sud u Novom Sadu odložio je uvođenje stečaja u JKP “Stan” i zakazao novo ročište za 10. februar naredne godine. Kako 021 saznaje od izvora iz “Stana”, na predstečajnom ročištu pojavili su se predstavnici Grada Novog Sada, osnivača tog javnog preduzeća, kao i Komercijalne banke, koji su dali garancije da će pomoći reorganizaciju preduzeća do naredne godine, odnosno da će Komercijalna banka refinansirati dugove “Stana”, a sud je to uzeo kao neku vrstu garancije.

Komercijalna banka se u celu priču ubacila zbog kredita od 1,5 miliona evra, koji je JKP “Stanu” dala pre desetak godina. Oni bi trebalo da pomognu oporavak ovog posrnulog javnog preduzeća jer se nadaju da će tako uspeti da naplate svoja potraživanja, navodi naš izvor.
U međuvremenu su radnici “Stana” za protekla dva meseca dobili dve i po plate i to deo junske, julsku i avgustovsku, a ostalo je da se isplate još septembarska i oktobarska.
Kako saznajemo, radnici su se za sada primirili, iako su i dalje podeljeni između ideje o stečaju i ideje o isplati otpremnina koju zagovaraju sindikati. Međutim, i ako im se ove zaostale zarade isplate u narednom periodu, ostaju ipak dugovanja od dve plate iz 2013. i pet plata iz 2014. godine.

Autor i foto: 021.rs