Početna Gradske teme Prodavci polovnih udžbenika u Novom Sadu rade i dostavu

Prodavci polovnih udžbenika u Novom Sadu rade i dostavu

0

Počeli su da se stvaraju redovi pred knjižarama i mestima u Novom Sadu, gde mogu da se kupe novi ili polovni udžbenici.

Zasada nema većih gužvi, ali se očekuje da će ih biti narednih dana, s početkom školske godine. To se uglavnom očekuje na mestima na kojima mogu da se nabave polovni udžbenici, jer je za većinu roditelja isuviše visoka cena kompleta novih knjiga, koja se kreće i do 15.000 dinara. Ovaj trošak se dodatno uvećava ukoliko u porodici ima više školaraca, a uz udžbenike treba računati i trošak za pribor i druge stvari za školu.

U prodavnici u Ulici Vase Pelagića, u kojoj se otkupljuju i prodaju polovni udžbenici, kažu da već imaju dosta posla, ali i da rade dostavu jer ne mogu svi da dođu lično u knjižaru. Vlasnik Živko Gavrić priča da imaju skoro sve udžbenike za osnovnu i srednju školu.

“Velika je potražnja za polovnim udžbenicima, kupuju ih uglavnom roditelji koji ne mogu da priušte nove. Mnogi donesu i stare i mi ih otkupljujemo, posebno za peti i šesti, kao i za osmi razred osnovne i sve razrede srednjih škola”, kaže Gavrić i dodaje da rade svaki dan od 8 do 20 časova.

Nedaleko od ove radnje, u Jevrejskoj ulici, već se kraj biciklističke staze smestilo nekoliko preprodavaca pretežno polovnih udžbenika, ali oni nisu bili raspoloženi za priču sa novinarima, jer se bave nelegalnom trgovinom i u strahu su od inspekcije.

Ipak, koliko se može čuti, misle da će narednih dana biti još prodavaca na ovoj lokaciji, koja je poslednjih godina postalo mesto gde početkom septembra mogu da se kupe polovni udžbenici.

Dodajmo i da u knjižarama koje prodaju nove udžbenike mogu da se vide manji redovi. Zanimljivo je, na primer, da je u Službenom glasniku, koji ima dve knjižare u Jevrejskoj ulici, ispred jednog lokala bio red, dok ispred druge prodavnice nije bilo nikoga.

Razmena polovnih udžbenika

Udruženje građana “NS blok” organizuje desetu akciju besplatne razmene udžbenika za osnovnu školu. Razmena će se održavati u prostorijama “NS bloka” na Trgu Marije Trandafil 4, svakog radnog dana od 12 do 20 časova i trajaće do 11. septembra. Osim udžbenika, razmena se odnosi i na lektiru i školsku opremu i pribor. “NS blok” poziva sve zainteresovane da se priključe akciji tako što će poneti udžbenike, lektiru i školsku opremu koju žele da razmene. Takođe, podsećaju građane na to da poštuju sve mere predostrožnosti (nošenje maski, držanje propisanog rastojanja).

Izvor: 021
Foto: Pixabay